Ordu'da doktorlardan alkışlı protesto

TAKİP ET

Ordu’da hekimler, özlük haklarını alamadıkları için alkışlı protestoda bulundu. Hekim Birliği Genel Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Çağlar Yıldırım, “Sol cebimizdekini sağ cebimize koydular. Dağ fare bile doğurmadı, düşük yaptı. Sabit bir maaş istiyoruz” dedi.

Hekimlerden alkışlı protesto

Ordu Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler, performans sistemine ve özlük haklarının verilmemesi tepki göstererek, bir dakika boyunca alkış yapıp, bu durumu protesto etti.

“Sol cepten alıp sağ cebe koydular”

Hekimler adına konuşan Hekim Birliği Genel Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Çağlar Yıldırım ‘Çok üzülüyoruz’ diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü;

“Hekimlik mesleğinin ne hale geldiğini şimdiye kadar vatandaşlarımıza iletmek istedik. Aralık ayında davul zurnayla hekimlere, sağlık çalışanlarına ‘gerekli iyileşmeleri yaptık’ diye verilen müjdeler, sessiz sedasız geri çekildi. Devletimizin yetkili kurumları ve sayın bakanımız tarafından daha iyisini getireceğiz. Kesinlikle Aralık’takinden daha iyi güzel kanun .çıkaracağız, Özlük haklarını vereceğiz diye çok beyan oldu. Şimdiye kadar toplam 12 gün iş bırakma eylemi yaptık. Türkiye’de ciddi katılımlar oldu. Aralık ayının 190’ıncı gününden sonra maalesef bizlerin doğru bilgilendirilmediğini gördük. Dağ Fare Doğurdu diye bir deyim vardır. Burada dağ fare bile doğurmamıştır. Dağ düşük yapmıştır. Aralık’ta verilenden daha iyisini getireceğiz denilmesine rağmen hiç alakası olmayan, hiçbir özlük hakkımızı vermeyen, taleplerimizi karşılamayan bir kanun teklifiyle karşılaştık. Sol cebimizdekini sağ cebimize koydular ve tek bordroda birleştirdiler. Hiçbir iyileştirme yok. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bundan dolayı 11 Haziran’da bütün hekim sendikaları, hekimlerle ilgili sivil toplum kuruluşları, Türk Tabipler Birliği ile beraber Türkiye Büyük Hekim Çalıştayı’nı yapacağız. Burada hem hekimlerle ilgili hem de sağlık sistemimizin Avrupa standartlarına gelmesi için neler yapılması gerektiğiyle alakalı çok önemli kararlar alınacak. Anayasadan aldığımız hakları sonuna kadar kullanma konusunda karalıyız.

“Sesimizi duyun”

Lütfen sayın vekiller ve sayın bakan sesimizi duyun. Bundan önceki kanunu diğer sendikaların yaptığı eylemlerle nasıl geri çektiyseniz, bu kanunu da eyleme gerek kalmadan bizlerle istişare ederek, bizleri sevindirecek, mesleğimizi istediğimiz gibi yapmamıza fırsat verecek bir imkanı sağlamalarını bekliyoruz. İnşallah yetkililer bizleri duyar ve özlük haklarımızı verir. Maalesef şuan hekimlik, özlük hakkı anlamında hak etmediği bir yerde. Bu şekilde devam ettirilmesi mümkün değil. Birçok arkadaşımız yurt dışı olsun özel sektör olsun kamu görevinden ayrılıyor. Bu da vatandaşa yansıyacak. Bizim hakkıyla görev tanımımız var. Bir hastaya doğru tanı konulması için en az 15-20 dakika ayrılması lazım. Türkiye’nin birçok yerinde başhekimlikler ve il sağlık müdürlükleri tarafından öyle baskılar yapılıyor ki 5-10 dakikada hasta bakılması isteniyor. Bu durumda doktor arkadaşlarımız doğru teşhis için gereksiz tetkik istemek zorunda kalıyor. Bu kamu zararı da oluşturuyor. Hastalar hakkıyla kamu hizmetinden yararlanamıyor. Bir hekimin günde bakabileceği en fazla hasta sayısı 30’dur.

“Süper Mario değiliz”

Aile hekimlerimiz cari giderlerin artmasından dolayı kendilerini döndüremiyorlar. Ceza yönetmeliğinin kanuna aykırı olduğu Danıştay tarafından kabul edildi ve sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Diş hekimlerimizin de sorunları var. Dünya Sağlık Örgütü, diş hekimliğinin acil bir branş olmadığını söylemesine rağmen arkadaşlarımız 24 saat nöbet tutuyor. Bir kişinin dişine müdahale edilirken, 4 el kuralı vardır. Her diş hekiminin bir tane yardımcısı olması lazım. Bu birçok yerde yerine getirilemiyor. Biz bilgisayar oyunundaki Süper Mario değiliz. Nasıl bir hakim baktığı dosya sayısına göre maaş almıyorsa, nasıl bir devlet memuru yaptığı işlemden kazandırdığı puanla maaş almıyorsa, bizde maaşımızı o şekilde almak istemiyoruz. Performans sistemini kabul etmiyoruz. Süper Mario olmadığımız için puan yap, para kazan sistemini kabul etmiyoruz. Diğer tüm devlet memurları gibi emekliliğimize yansıyacak sabit bir maaş istiyoruz. Yetkililerin söyledikleriyle çıkan kanun birbiriyle uyuşmuyor. Hatta hekimlik mesleğini daha da geriye götüreceğini düşünüyoruz.”

Ordu Hayat/Tevfik Kul