Ordu'da hastaneler depreme dayanıklı mı?

TAKİP ET

Ordu’da riskli binaların mutlaka belirlenmesi gerektiğini ifade eden Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş, “Altınordu ölçeğinde düşünürsek tüm kamu binalarının ( Devlet Hastanesi, Araştırma Hastanesi, tarihi eski olan okullar ve kamu binaları…) uzman kişiler tarafından denetlenmesi gerekmektedir.” dedi.
Ordu Olay’a açıklama yapan Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş,  Üzüntümüzü kelimelerle ifade etmek mümkün değil. 10 ilimiz ilçe ve köyleri ile Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük acısını yaşadı ve yaşamaya devam ediyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, acısını çeken yakınlarına ve tüm ülkeye başsağlığı diliyoruz. İlk günden itibaren bölgeye giden ve gidemeyip her türlü yardım için çaba sarf eden ülkem insanına minnettarlığımızı sunuyoruz.” diye konuştu.  

BU SINIFLANDIRMA HATALI

Ordu’nun yapı stoğu durumunu da değerlendiren Ordu Mimarlar Odası Başkanı Eriş, “Her ne kadar deprem haritalarında ilimizin özellikle sahil ilçeleri 3. bölge diye nitelendirilse de şu ana kadar dinlediğimiz ve okuduğumuz konunun uzmanı bilim insanlarına göre böyle bir sınıflandırmanın hatalı olduğunu, zemin yapısının ve yapının imalat kalitesinin derecelendirmeye etkisi olduğunu ortaya koymuştur.” şeklinde konuştu.  

 MUTLAKA TESPİTİ YAPILMALI  

Eriş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu açıdan baktığımızda sıvılaşmaya müsait zemin yapısı olan imar parsellerin, bina yaşı 50 yıl ve üzeri olan yapıların, sonradan ilave kat yapılan binaların, zemin katı yumuşak kat dediğimiz işyeri olan binaların, zeminden itibaren bir bütün halinde değil de halk diliyle artırım yapılan binaların, beş kat ve üzeri olup deprem yönetmeliğine göre yapılmayan binaların mutlaka konunun uzmanları tarafından tespit edilmesinde fayda görüyoruz.”

OBB DEPREM BİRİMİ OLUŞTURMALI

Altınordu’yu değerlendiren Eriş, “Özellikle Altınordu ölçeğinde düşünürsek tüm kamu binalarının ( Devlet Hastanesi, Araştırma Hastanesi, tarihi eski olan okullar ve kamu binaları…) uzman kişiler tarafından denetlenmesi gerektiğini ve en kısa zamanda OBB’nin 19 ilçe belediyesi ile birlikte Deprem Birimi oluşturması gerekmektedir. Ama tabii bu birimde konu ile ilgili tecrübesi olan meslek ve bilim insanlarından oluşmuş gerçek bir ekibin olması elzemdir.” diye konuştu.  

   YENİ PLAN ZARAR GETİRECEK

Eriş sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatta belediyelerin İmar komisyonları da bu birime bağlı olması, öyle uzaktan yakından ilgisi olmayıp seçilerek belediye meclis üyeliği yapan kişilerin Şehir Planlarına yön verilmesine bırakılmaması lazım. Yapılaşma alfabesinin A harfi Şehir Planı ile başlar. Ne yazık ki 2 yıldır şehrimizi kilitleyen plansız dönemden sonra ortaya konulan Şehir Planı bu nadide şehrimize ileride telafisi güç zararlar getirecektir. Mimarlar Odası Ordu Şube olarak iki yıldır katıldığımız her toplantıda ve bu sayfalarda bunu ifade ettik ancak planı hazırlayıp oylayanlara dinletemedik.”