Ordu'da Millet Bahçesine Külliye İsteniyor

TAKİP ET

Ordu’da dernek, sendika ve sivil toplum kuruluşları, 19 Eylül Stadyumu’nun yerine yapılacak olan Millet Bahçesi içerisinde mutlaka külliye formatında bir camii modelinin olmasını istedi.

19 Eylül Stadyumu önünde bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu adına konuşan Ordu Din Görevlileri Derneği Başkanı Ahmet Gündoğdu, Osmanlı geleneğinde de olan büyük camiler ve külliyeleri Ordu’da da istediklerini söyledi.

“2 bin kişiye bir cami düşüyor”

Altınordu’nun nüfusunun 218 bin olmasına karşın ilçede 60 cami bulunduğunu aktaran Gündoğdu; “Bunlarında 27 tanesi bina altlarında bulunan mescitlerdir. Bu, şu anlama geliyor. 140 bin merkez nüfusu 60’a böldüğümüzde 2330 kişiye bir cami düşmektedir. Oysa Fatsa ilçesinde 514, Ünye ilçesinde ise 430 kişiye bir cami düşüyor. Aradaki fark her şeyi anlatıyor.” dedi.

“Sokakta ibadete son vermeliyiz”

Ordu’da Cuma günü sokaklarda namaz kılma sorununun 40 yıldır devam ettiğine değinen Gündoğdu, “Altınordu merkezinde Orta ve Yalı Cami var. Yaklaşık 200 yıl önce yapılan bu camilerimizin cemaat kapasiteleri 600-700 kişiliktir. Yapılmış oldukları tarihteki şehrin nüfusunu bugünle kıyasladığımızda aradaki farkın yazın gurbetçilerle birlikte milyonu aştığını biliyoruz. Camilerimiz her haliyle yetersizdir. Bugün itibarıyla ihtiyaçları karşılama noktasında butik cami konumundalar. Bu gerçekliklerden dolayı insanlarımız sıcakta, soğukta, yağmurda karda, tozda, çamurda, sokaklarda, caddelerde, kaldırımlarda iş yeri önlerinde namazlarını kılmaktan, ibadetlerini yapmaktan kurtarmalıyız.” diye konuştu.

“Hayal ediyoruz”

Daha önce 100 bine yakın imza toplanmasına karşın yeni bir cami yapımının gerçekleştirilemediğine dikkati çeken Gündoğdu, şunları söyledi; “Sivil toplum kuruluşları olarak millet bahçesi projesini bir fırsat biliyor ve diyoruz ki; 60 bin metrekare alanın bir kısmında şehrimizin ihtiyacını karşılayacak içerisinde konferans salonu, sanat atölyeleri, derslikleri, kütüphanesi, sergi alanı, aşevi, fırını, yemekhanesi, 900 kişilik otoparkı ve olası bir deprem anında toplanma merkezi bulunan binlerce kişinin özel gün ve gecelerde cem olabileceği bir camiyi hayal ediyoruz. Hayal etmekle de yetinmiyor hem eğitim, hem sosyal ihtiyaçlar, hem de manevi hayatın merkezi olabilecek tüm fonksiyonlarıyla külliye formatında bir camii modelinin somut projesini sunuyoruz. Buradan bu projenin hayata geçirilmesini isteyen STK’lar olarak verdiğimiz sesin yankısını en başta bize bu konuda söz veren Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bekliyor, tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını bu projeye sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Kaynak Ordu Hayat