Ordu Pidesi nerede yenir? Liste yenilendi, Ordu'nun 15 pidecisi

TAKİP ET

Ordu pidesi iel ünlü. Coğrafi işaret alınarak tescillenen Ordu Pidesi'nin Ordu'da nerede yemek gerekiyor.

Ordu'nun en iyi pidecileri şöyle;

Dıgı Pide /Altınordu
İspirli Pide /Altınordu
Aktaşlar Neli Pide/Altınordu
Fatsalı Hünkar Restorant/Altınordu-Fatsa
Uzunlar Pide/Altınordu
Elif Pide/Altınordu
Meydan Pide/Altınordu
Saklı Bahçe/ perşembe
Yosun Pide/Bolaman-Fatsa
Çakırtepe Pelit Park/Ünye
Çakırtepe Sami Sosyal Tesisleri/Ünye
Bolaman Park/Fatsa
Antep Restotant/ Altınordu
Atabeyoğlu/ Altınordu
Vona Park/ Perşembe

Ordu Pidesi nasıl hazırlanır?
Hamurun hazırlanması:

Un, su, tuz, yaş maya ve isteğe bağlı olarak beyaz şeker, bir kapta karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. 1-2 saat dinlendirilip mayalandırılan hamur, 200 g’lık bezeler halinde 10 parçaya bölünüp 30 dakika - 1 saat kadar daha dinlendirilir.

İç harç:

Yaygın olarak yapılan Ordu Pidesi/Ordu Yağlısı çeşitleri aşağıdaki gibi olup tercihe bağlı farklı malzemelerle de çeşitler hazırlanabilir.

Üretilen her ürün için birim başına kullanılan bileşen miktarları: (1 adet, 200 g hamur için )

Kıymalı iç harç:

· 100-150 g orta yağlı kıyma

· 50-100 g makinede çekilmiş ve suyu sıkılmış soğan

· 2-5 g tuz

· 20-30 g tereyağı (15-20 g iç harca parçalar halinde koyulur, kalan miktar eritilerek pişmiş pidenin kenarlarına sürülür)

Kıymalı iç harç; kıymanın orta ateşte 10-15 dakika kavrulmasının ardından üzerine makinede çekilmiş ve suyu sıkılmış soğanın ve tuzun eklenmesi ve 5-10 dk. daha kavrulmasıyla hazırlanır.

Peynirli iç harç:

· 100-150 g beyaz peynir / kaşar peyniri

· 20-30 g tereyağı (15-20 g iç harca parçalar halinde koyulur, kalan miktar eritilerek pişmiş pidenin kenarlarına sürülür)

Peynirli iç harç; kullanılacak peynirlerin rendelenmesi ya da küçük parçalar halinde dilimlenip karıştırılmasıyla hazırlanır.

Kuşbaşılı iç harç:

· 120-150 g yağsız kuşbaşı et

· 10 g domates

· 10 g yeşilbiber

· 2 g sarımsak

· 3 g tuz

· 5 g karabiber-pul biber karışımı

· 20-30 g tereyağı (15-20 g iç harca parçalar halinde koyulur, kalan miktar eritilerek pişmiş pidenin kenarlarına sürülür)

Kuşbaşılı iç harç; kuşbaşı etin orta ateşte 20-25 dakika kavrulmasının ardından üzerine ince doğranmış domates, yeşilbiber, sarımsağın koyulması ve tuz, karabiber-pul biber karışımın eklenip 5-10 dk daha kavrulmasıyla hazırlanır.

İç harç pidenin çeşidine göre, yukarıda belirtilen tereyağı dışındaki bileşenlerle hazırlanır. Tereyağının 15- 20 gramı küçük dilimlere kesilir, yukarda belirtilen şekilde hazırlanan iç harcın üstüne yerleştirilir. Kalan miktar ise eritilerek pişmiş pidenin kenarına sürülür.

Pidenin Hazırlanması:

Hamur bezeleri, oklava ya da merdane ile 40-50 cm uzunluğunda, 10-15 cm eninde ve 1-2 mm kalınlığında açılır. Üzerine, pidenin çeşidine göre 100-150 g iç harç konur ve tereyağı dilimleri yerleştirilir. Pidenin kenarları yanlardan içe doğru 1-2 cm kıvrılarak üzeri yarım kapatılır. Ahşap malzemeden özel olarak yapılan taş fırın küreğinin üzerine dizilir. İsteğe bağlı olarak kenarlarına yumurta sürülebilir.

Küreğin üzerindeki pide, iki ucundan çekilerek yaklaşık 2 katı uzunluğuna gelecek şekilde uzatılır ve genellikle gürgen ve meşe odunları kullanılarak yakılan 250-350 °C’deki taş fırında 8-10 dakikada pişirilir. İsteğe bağlı olarak pidenin tam ortasına yumurta kırılıp 1-2 dakika daha pişirilir ve kenarlarına, eritilmiş tereyağı sürülür.

Ordu Pidesinin / Ordu Yağlısının servisi, genellikle kesilmeden yapılır ve elle yenir.

Bir porsiyon pişmiş Ordu Pidesi / Ordu Yağlısı yaklaşık 300-350 g ağırlığında, 70-80 cm uzunluğunda ve 8- 10 cm enindedir.