Ordulu Arıcı Bakan'a mektup yazdı: Arıcılık bitebilir acil destek şart!

TAKİP ET

Arıcılar zor durumda. Ordulu Arıcı Mustafa Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya mektup yazdı, arıcılara nakliye ve mazot desteği istedi.

Türkiye’de en çok balın üretildiği Ordu’da arıcılar zor günler geçiriyor. Ordu Gürgentepeli Arıcı Mustafa Yılmaz, yaşadıkları sıkıntıları Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yulmaklı’ya bir mektup yazarak bildirdi. Mustafa Yılmaz, arıcılara nakliye ve mazot desteği talebinde bulundu.

Mustafa Yılmaz’ın Bakan Yumaklı’ya gönderdiği mektup şöyle;

Bilindiği üzere ülkemizde arıcılık mesleğini yapan 90.000 aile 110.000 TON/YIL bal üreterek ekonomiye katkı sağlarken aynı zamanda arıları ile polinatör görevi yaparak tarımsal üretime ve doğal döngüye de destek vermektedirler. Bu arıcıların %80’i arı kovanlarını mevsimine göre verimli ve kaliteli bal kaynaklarına ulaştırmak için ortalama 1.000 km yolu zamanla yarışarak kamyon ve tırlar ile nakledip gezginci arıcılık yapmaktadırlar.

20.000 kişi kadar kayıtlı gezginci arıcı üyesi ile bal ve arıcılık sanayiciliği de ön planda olan ORDU, MUĞLA, ADANA, AYDIN büyükşehir illeri ilk dört sırada bulunmaktadır.

Son yıllarda enflasyonun etkisi ile ekonomik dengelerin bozulması, özellikle mazot vb girdi maliyetlerinin aşırı artışı, tüketicinin alım gücünün düşmesi, bal yerine ikame olan yapay ürün

Üretimi artışı, ihracata konu olan balda ülke itibarının zedelenmesi, pazarın daralması ve arıcılıktaki çok çeşitli sorunlar nedeni ile arıcılar ekonomik, sosyal ve psikolojik zorluklar yaşadıklarından üretim kaybı ve mesleği terk etme eğilimi hızla devam etmektedir.

Kayıtlı ve kayıtsız 100.000 arıcı ailenin ve etkileme alanı ile 1.500.000 kişiyi aşan arıcılık camiası yaşadıkları zorlukları nedeni ile çeşitli STK’ların eylem ve siyasetin istismar etmesi halinden çıkarılması ve gönlünün kazanılması amaçlı bir dizi önlemler alınması gereklidir.

Arıcılar kışlak bölgelerinden göçerek ailelerinden binlerce km uzakta verimli üretim şartlarını sağlamak için birkaç defada yer değiştirdiklerinden en büyük girdi yıllık 200.000 TL’yi aşan

nakliye ücretleridir. Ekonomik zorluklarından dolayı şu anda arıcılar bu hareket kabiliyetinden yoksundur. Birçok tarımsal iş kollarına verildiği halde arıcılara böyle bir destek verilmediğinden bal üreticilerine de yıllık nakliye ve mazot desteği verilmelidir.

AKS ve nakil belgelerinde belli olduğu gibi ekonomik işletme büyüklüğü 150 faal arılı kovandan yukarı olan arıcılara her yıl mart ayında; yıllık iki, üç yer değişikliği ve gidiş dönüş olarak 2.500 km nakliye maliyeti olarak 60.000 kişi arıcı başına 40.000 TL mazot ve nakliye desteği ödenmesi zaruret halini almıştır.

Seçimlerin yaklaştığı bugünlerde moral ve motivasyon düşüklüğü ile nakit sıkıntısı çeken arıcıların üretime katılarak belli bir süre gönlünün kazanılması ve siyasi istismar alanı olmaktan çıkarılarak ekonomik ve sosyal önlemler kapsamında yukarıdaki desteğin verilmesini arz ederiz.