Öztürk: Fındık 23 TL'ye düşmüş Rekabet Kurumu nerede?

TAKİP ET

İstanbul Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İstanbul Başakşehir Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, serbest piyasadaki 23 TL’lik fındık fiyatının soygun fiyatı olduğunu söyledi.
Üreticinin ve ülkenin emeğinin sömürüldüğünü belirten Demir, Rekabet Kurumu’nun müdahalesinin çok kritik bir önem taşıdığını söyledi. 

Fındıkta alivre satışın büyük sorun olduğunu ifade eden Demir ” Son 5 yılda üretim yüzde 4 büyüdü. 705 bin hektar olan üretim alanı 735 bin hektar oldu. 1 Eylül 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan fındık fiyatını açıkladı. Buna göre levant kalite 26.50 TL, Giresun kalite 27 TL, sivri fındık 25.50 TL oldu. Fındık bedellerinin de 21 gün içinde ödeneceği belirtildi. Ancak buna karşın serbest piyasada fındık fiyatı 23 TL.

Yani TMO’nun altında. Bu fiyat maliyet fiyatıdır. Bu bir soygundur.  Tahmini 2021 yılı fındık rekoltesi 668 bin ton. Bu tahmini Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonu ile il-ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları, üniversiteler, ihracat birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, TMO, FİSKOBİRLİK temsilcilerinden oluşan komisyon belirledi. Bu aman aman bir fındık rekoltesi değil. Bir önceki sene de buna yakın rekolte tespiti yine aynı bileyenlerden oluşan komisyon tarafından yine aynı yöntemlerle belirlenmişti.   
        
Biz fındıkta fırsatları da değerlendiremiyoruz! Mesela İtalya’da fındık rekoltesi 2021 için yüzde 50 düştü. Dünya fındık piyasasını bizim belirlememiz gerekirken, ülke içinde bile fiyat belirlememizi engellemeye çalışan firma bir şeyler yapıyor. Her yıl yeniden aynı oyunlar tezgahlanıyor, algı oluşturuluyor. Firmanın yandaş tüccarları fındığın yüzde 60-70’ni önceden satın alıyor. Bu  “alivre”ciliktir ve fındık ticaretinde büyük sorundur. Depoladıkları fındığı TMO’dan önce 2.5-3 TL daha ucuza yurtdışına satıyorlar. Fiyatın yükselmesini engelliyorlar. Önceden aldıkları fındığı 25 TL’den almaya çalışıyorlar. Nerede kaldı devletin açıkladığı fiyatlar? Rekabet Kurulu nerede? 
Almanya 472 milyon dolara 70.5 bin ton fındık aldı. 120’den fazla ülkeye 293 bin ton fındık ihraç edildi. Neredeyse fındık üretiminin 3’te 1’i Almanya’ya satılmış. 2 milyar 11 milyon dolar gelir sağlanmış. İkinci sırada İtalya, üçüncü sırada Fransa var. Bu 3 ülke fındık üretiminin yüzde 50’sini alıyorlar. Son zamanlarda Çin en çok gelişim gösteren ihracat pazarı. Son 5 yılda yüzde 0’dan yüzde 3,5’e yükseldi.

Ülkemiz fındıkta dünya lideri. Üretimin yüzde 67’si, ihracatın yüzde 72’si, 500  bin üretici geçimini fındıktan sağlıyor. Bizi engelleyip, ürünümüzü dünyaya satıyorlar. Bu sayede dünyanın en zengin firmaları arasına girdiler. Bu firma ve yandaşlarına “dur” denmelidir. Acil olarak ruhsatları iptal edilmelidir. Üreticilerimize sesleniyorum; TMO’dan başkasına satış yapmayın, devletimizin mücadelesine destek olun. Çünkü fındığın değerinin korunması “milli bir görevdir.

Fakat yurtdışından bir firma yetkili olmadığı hâlde rekolteyi 790 bin ton olarak açıkladı. Art niyetli bu açıklamaların amaçları; fındık alım fiyatlarının daha düşük açıklanmasıdır. Fındığı ucuza kapatmak istiyorlar. Bu art niyetli açıklamaları engellemek Rekabet Kurulu’nun görevidir. Manipülasyona izin verilmemelidir. Rekabet Kuruluna çağrımız var; Bu firma Türkiye’de fabrika kurdu, üretim yapıyor, depoları var. Böylece piyasaya müdahale ediyor kartel oluşturuyor. Kendileri ile çalışmayanları cezalandırıp piyasadan silmek istiyor ve fındığınızı ihraç edemezsiniz diye tehdit ediyor. Bu çok net bir tekelciliktir. “ 
(Ordu Olay Gazetesi)