Rekabet Kurumu fındıkta soruşturmayı iki kez red etmiş

TAKİP ET

 Rekabet Kurumu’nun fındıkla ilgili ön incelmesi sürürken kurumun daha önce fındıkta  ‘soruşturma açılmasına gerek yoktur ‘şekelinde karar aldığı ortaya çıktı. Rekabet Kurumu’nun 3. Kez ön inceleme yaptığı fındık sektörü ile ilgili bu kez soruşturma kararı alıp almayacağı merakla bekleniliyor.
Rekabet Kurumu 2016 yılında resen, 2019 yılında da Ordu Milletvekilleri Cemal Enginyurt ve Mustafa Adıgüzel’in başvurusu üzerine fındıkla ilgili firmalarla hakkında ön inceleme başlattı.
Fındıkta tekelleşme iddiaları üzerine Rekabet Kurumu Ferrero/İstanbul , Birlik Tarım/Trabzon, Gürsoy Tarım/Ordu,  Gürsoy Fındık/Ordu, Noor Fındık/Giresun, Poyraz&Poyraz Fındık Ordu, Şenocak Fındık/Ordu, Yavuz Fındık/Giresun, Yavuzkan Hazel Gıda/Giresun ön inceleme yaptı.
Rekabet Kurumu’nun  2016 yılında yaptığı ön inceleme sonrası soruşturma açılmamasına gerekçe olarak aldığı karar şöyle;
…Doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşma ve işbirliğine ilişkin bir bilgi ve bulguya ulaşılamayan fındık piyasasında, fiyat hareketlerinin ve arz ve talep yapısının rekabetin ihlal edildiği piyasa yapıları ile benzeşmediği kanaatine varılmıştır.
Yukarıda yer verilen açıklama ve değerlendirmeler ışığında, fındık alım pazarında faaliyet gösteren teşebbüsler arasında 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal eder nitelikte bir anlaşma bulgusuna ulaşılamadığı, fiyat hareketleri itibarıyla, söz konusu teşebbüsler arasında uyumlu eylem tespitinin mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamına göre, 4054 sayılı Kanun’un 41.maddesi uyarınca soruşturma açılmamasına OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir.
2019’da da aynı karar
Rekabet Kurumu 2019 yılında milletvekilleri Cemal Enginyurt ve Mustafa Adıgüzel’in başvurusu üzerine yaptığı ön incelemede de soruşturma kararı çıkmadı. 2019 yılında yapılan ön incelemede 2016 yılında yapılan ön incelemeyle benze karar alındı.
‘Soruşturma açılmasına gerek yoktur’ şeklinde alınan karar şöyle;
…Yapılan yerinde incelemelerde de 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edildiğine işaret edebilecek nitelikte herhangi bir belgeye ulaşılamadığı ve teşebbüslerin uyguladıkları alım fiyatları arasında görülen paralelliğin ürünün homojen niteliğinden kaynaklandığı hususları birlikte değerlendirildiğinde, kabuklu fındık alım piyasasında faaliyet gösteren teşebbüsler hakkında bir soruşturma açılmasına gerek olmadığı kanaatine varılmıştır.
Başkan Güler’in başvurusuna ne cevap verilecek
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, fındıkta tekelleşme olduğunu ileri sürerek Rekabet Kurumu’na başvurdu. Güler’in başvurusu üzerine Rekabet Kurumu ön inceleme başlattı. Henüz ön incelemeyle ilgili bir karar alınmadı.
Daha önce aynı iddialar üzerine iki kez ‘Soruşturmaya gerek yoktur” kararı alan Rekabet Kurumu’nun bu kez nasıl bir karar vereceği fındık sektöründe merakla bekleniliyor.