Şensoy: Fındık fiyatı 28 TL'ye yükselirse üretici emeğinin karşılığını almış olur

TAKİP ET

Yüksek Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, "TMO 26.5 lira açıkladı. Erken satmak zorunda kalanlar serbest piyasaya 23-24 lira bandından fındığını kaptırdı. Üretici 3-0 hükmen mağlup edildi." dedi.


Üreticilerin bu süreçte Toprak Mahsulleri Ofisi'nden randevu alıp serbest piyasada panik etkisi yaratması gerektiğini belirten Şensoy, bu şekilde fiyatlarda biraz oynama olabileceğini ileri sürdü.

"Üretici golü yedi"

'Şuan piyasada hiçbir şeyin fiyatı olduğu gibi durmuyor. Devamlı artıyor. Ama benim ürettiğim ürün artmayıp aksine geri geliyor' diyen Şensoy, sözlerine şöyle devam etti; "Fındık fiyatları serbest piyasada istenilen seviyelerde değil. Bundan sonra üreticilerimiz kısa vadede pansuman tedbir olarak fındığını elinden geldiğince emanete vermemelidir. Yine elinden geldiğince fındığını vermeyecek olsa bile TMO'dan randevu alsın. Çünkü tüm hareketler belirleyici paydaşlar tarafından izlenmektedir. Eğer bunlar yapılırsa 1 ay zarfında serbest piyasa TMO'yu yakalayıp üstüne de geçebilir. Çünkü geçen sene böyle olmuştu. Artık golü yedik. TMO 26.5 lira açıkladı. Erken satmak zorunda kalanlar serbest piyasaya 23-24 lira bandından fındığını kaptırdı. Üretici 3-0 hükmen mağlup edildi. Bu fiyatlarla ayağa kalkma şansı da yoktur. Lafı gevelemeye gerek yok; devlet üreticisine sahip çıkmamıştır."

"Serbest piyasa panikletilmeli"

Şensoy; "Üreticilerimiz en az 1 ay daha beklesin. Mümkün mertebe dayanabildiği kadar fındığını emanete vermemeye çalışsın. Gücü kuvveti yerinde olan üreticilerimiz de ihtiyacı kadar satsınlar. TMO'dan alınacak randevular, serbest piyasada panik etkisi yaratabilir. Eğer böyle olursa TMO fiyatından ya da yukarısından fındık satabilirler. Eğer fiyatlar 27-28 lira bandına çıkarsa, üreticilerimiz az da olsa nefes alıp borcunu azaltabilir. Üreticilerimizde moraller çok bozuk. En büyük endişemiz üreticimizin fındığa küsüp bahçeye girmemesi." diyerek sözlerini tamamladı./Ordu Hayat Gazetesi