Şensoy: Markalaşmak mı? Hazır Değiliz!

TAKİP ET

Pandemi sektöründe en çok etkilenen sektörlerden biri hiç şüphesiz turizm oldu.  “Turizm Ordu’nun olmazsa olmazı” diyen Şensoy, “Ordu şu anda mevcut tesislerdeki işletmelerin fiziki yapılarıyla ve personelleriyle bence bölgenin en iyisi. Ordu bu konuda çok daha fazla turist ağırlamak istiyor, istemekle de haklı. Biz çalışmak istiyoruz, üretmek istiyoruz daha fazla turist ağırlamak istiyoruz. Bu şehrin markalaşması için çalışıyoruz aslında. Ancak hazır değiliz çünkü arazi sorunumuz var.” ifadelerine yer verdi.
Karadeniz Ekonomi Dijital Platformlarına konuk olan Aktuğ Otel İşletme Sahibi Aktuğ Abdullah Şensoy, Covid-19'un turizm ve ekonomiye olan etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Pandemiden en çok etkilenen sektörün turizm olduğunu söyleyen Şensoy, “Bizim sektörümüzün içerisinde olan düğün salonları, restoranlar, eğlence merkezleri, barlar, oteller, hatta spor salonları dahi bundan nasibi aldı. Dünyanın da bundan etkilenmesiyle beraber hem ülkemiz hem bölgemiz hem de şehrimiz doğal olarak bu olumsuzluktan payını aldı. Bu hastalığın bir an önce bitmesini istiyoruz. Bunun yanında teşvik diyemeyeceğim bir destek kredisi verdi devlet. 6 ay geri ödemesiz kredi verildi, kısa çalışma ödeneği oluşturuldu. Yine 1 yıl geri ödemesiz Kredi Garanti Fonu ödemesi oluşturuldu. Biz şimdi yeni bir yapılandırma bekliyoruz. Çok zor bir dönemden geçtiğimiz kesin. Cirolarımız yarının da altına düştü.” dedi.

Spor turizmi bölgeye katkı sağlar

“Turizm Ordu’nun olmazsa olmazı” diye söze başlayan Şensoy, “Eğer Ordu’nun bir başlığı olacaksa bu turizm olmalı. Çünkü turizm nüfusun belli dönemlerde artmasıyla beraber ekonominin canlanması demek. İnsanlar bu başlık altında gelsin ama siz bunun adına spor, sanayi, eko-turizm deyin. Bize en uygun olanının ise spor turizmi olduğunu düşünüyorum. Çünkü kitlesel bir turizmdir. Gruplar halinde gelirler, organizasyonu yaparlar daha sonra da sosyal medya üzerinden paylaşırlar ve milyonlarca insana ulaşırlar. Bazı şehirler vardır hep sporla ön plana çıkmıştır. Spor olimpiyatları, milli olimpiyatlar gibi... Bu tür şeylerin bölgemize katkı sağlayacağı kesin.” ifadelerine yer verdi.

Ordu’nun en büyük eksiği tanıtım

Ordu Havalimanı’nın çok yerinde ve zamanında yapıldığını kaydeden Şensoy, “İnsanları bu bölgeye getirecekseniz eğer hava, kara ve deniz yoluyla bunu sağlayabilirsiniz. Deniz şu anda ulaşım anlamında çok uzak. Çünkü kruvaziyer limanlarının olması gerekiyor ki insanlar gezebilsin. Karayolu ya da tren yolu da çok zayıf bir ihtimal olarak duruyor. Hava yolu şu an için en mantıklı ulaşım ancak onda da kapasite yetmiyor. Pandemide sürecindeyiz fakat sefer sayılarının dönemsel olarak artırılması lazım. Bizim en büyük eksiğimiz tanıtımdı. Trabzon ve Samsun arasında kalmamız bizim için büyük bir dezavantajdı.” dedi.

Yerli yatırımcının kapısı çalınsın

Karadeniz-Akdeniz yolu bittiğinde, özlemle anılan, görülmesi gereken bir bölge olacağını ve Ordu’yu da cazibe merkezi yapacağını kaydeden Şensoy, “Denizyolu ve karayolu ayağı da bitirildiğinde nüfus çok ciddi şekilde artacaktır. Ancak kendi sektörümüzle alakalı konuşmak gerekirse bu şehrin yatırımcıya ihtiyacı var. Yatırım yapmakta gerekiyor. Maalesef pandemiden dolayı pek çok yatırımcı işlerine ara verdi, yatırım da durdu. Ordu şu anda mevcut tesislerdeki işletmelerin fiziki yapılarıyla ve personelleriyle bence bölgenin en iyisi. Ordu bu konuda çok daha fazla turist ağırlamak istiyor, istemekle de haklı. Biz çalışmak istiyoruz, üretmek istiyoruz daha fazla turist ağırlamak istiyoruz. Mevcut kapasitelerimiz yüzde 20’ye kadar düştü salgından dolayı. Ancak sezonla beraber doluluk oranımız yüzde 100’ü buluyor. Bu şehrin markalaşması için çalışıyoruz aslında. Ancak hazır değiliz çünkü arazi sorunumuz var. Belli arazilerde imar değişikliğine ihtiyacımız var ve haksız rekabeti de kesinlikle istemiyoruz. Yüzde 100 yerliysek öncelik yerlinin olmalı. Yeter ki yerli yatırımcının kapısı çalınsın, sorulsun.” sözlerine yer verdi.