Serbest piyasada fındık fiyatlarında son durum

TAKİP ET

Hafta sonu Ordu’da serbest piyasada fındık fiyatları kaç TL’den işlem görüyor. Ekim ayı ile birlikte fındık fiyatlarında hareketlilik başlamıştı. Ancak beklenen artış gelmedi.
Ordu’da hafta sonu levant kalite 50 randımanlı kabuklu fındık 23.75 TL’den işlem görüyor.
Serbest piyasa bu sezon 25 TL’den açıldı. Üreticiler fiyatlar yükselecek diye beklerken biranda fiyatlar 23 TL’ye kadar düştü. Panik yapan üreticiler fındığını elinden çıkarttı.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alımlara başlaması piyasayı dengeleyemedi. Ancak son günlerde serbest piyasa fiyatlarında artış oldu. Geçen hafta 23 TL’lik fiyat 24’e kadar çıktı. Piyasa 23.75’de kaldı.
Ordu’da özellikle Gölköy ve Gürgentepe’de yetişen çakıldak fındık yüksek randıman geliyor. Yüksek randımanlı fındıklar yüksek fiyata satılıyor. Gölköy ve Gürgentepe’de çakıldak fındık ortalama 54 ile 56 randıman arasında geliyor. İyi seçilmiş ve kurutulmuş çakıldak fındıkların randımanının 58 geldiği de belirtiliyor.
Gölköy ve Gürgentepeli üreticiler yüksek randımanlı fındıklarını tüccara 25-26 TL’den TMO’ya da 29-30 TL’den satıyor.
FİYATLAR YÜKSELİR Mİ
Üretici fiyatların yükselmesini bekliyor. Sezon öncesi gözü 30 TL’de olan üreticiler fındığını düşük fiyata satmak istemiyor. Fiyatların ne kadar yükselip yükselmeyeceği konusunda tahmin yapılamıyor.
Ancak fiyatların 23 TL’den aşağı düşmeyeceği ifade ediliyor.
TMO FİYATLARI
Toprak Mahsulleri Ofisleri levant kalite 50 randımanlı kabuklu fındığı 26.50 TL’den, Giresun Kalite fındığı ise 27 TL’den alıyor.
Alımlara başlarken ürün bedellerini 21 günde ödeyeceğini açıklayan TMO daha sonra ürün bedellerini 10 günlük sürede ödemeye başlamıştı.