Sevinç'ten Adıgüzel'e: Fındığa karışma!

TAKİP ET

Fındık Sanayicisi Edip Sevinç’ten CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel’e yanıt geldi. Sevinç, Adıgüzel’e “Fındık ihracatçılarına haksız ve asılsız ithamlarda bulunuyorsunuz” dedi
Fındık Sanayicisi Edip Sevinç, CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel’e şöyle  yanıt verdi ;
Prensip olarak siyaset kurumuna ve siyasetçilere onların bulundukları hassas konumları gereği cevap vermeyi hiçbir zaman tercih etmediğini dile getiren Sevinç, “Ancak sayın milletvekili, tamamen asılsız ithamlarda bulunduğu için bu defa istisnai olarak  birkaç kelime ile de olsa cevap hakkımı kullanmak istiyorum. 
Sayın milletvekilim, bunlar sizin anlayabileceğiniz işler değil. Kırk küsür senedir bu sektörün içerisinde bulunan sanayiciler , ihracatçılar , yatırım yaparak yüzlerce işçi çalıştıran, elini değil gövdesini taşın altına koymuş insanlar bir şey söylüyorsa, size  yakışan dinlemektir, anlamaya çalışmaktır” dedi.

SİZİN ALANINIZ DEĞİL..!

Milletvekili Adıgüzel’in fındık ihracatı konusunda bilgi sahibi olmadığını savunan Sevinç, “Siz hiç hayatınızda fındık ihraç ettiniz mi ? Fındık nasıl ihraç edilir, nasıl alınır, nasıl satılır,fiyatlar dünyada nasıl oluşur, fındığın alternatifi olan diğer sert kabuklu yemişlerin pozisyonu nedir, dünyadaki alıcıların ve fındığımızı  kullanan sanayicilerin stratejileri  ve bakış bakış açıları nedir  bilir misiniz ?”

BU İŞLERİ ÖĞRENİN

Sevinç, Adıgüzel’in fındık üzerinden popülizm yaptığını ve bununda maalesef siyaset kurumunun bildiği en kolay iş olduğunu  dile getirerek, “Dünyada, Türkiye’nin dışında fındık üreten ülkelerin son durumları nedir, dikim alanları nereye kadar genişlemiştir , bunların ülkemiz ve en sonunda üreticilerimiz  üzerindeki muhtemel sonuçları ne olacaktır ? Bunlara dair  bilginiz var mı? 
Şili’de dönüm başına verim 600 kiloya çıktı haberiniz  var mı? Lütfedip bir git de Şili’yi ,ABD’yi ,
Azerbaycan’ı Gürcistan’ı bir gör istersen. Bizdeki verim halâ 75 - 100 kg / dönüm ise , bunu değiştirmek için bir düşünceniz var mı?
 Biz, ülkemizin fındık ihracatındaki sürdürülebilirliğinden ve en optimal fiyat ile  üreticinin bu işten kazancının devamından yana insanlarız.Sürdürülebilirlik diye bir şey var , duydunuz mu?
 Bizim popülizm diye bir derdimiz yok. Siyaset de  profesyonel ilgi alanımız değil. Siz, fındık üzerinden siyasi popülizm yapmayı sürdürebilirsiniz. Bunu eleştiremeyiz , çünkü herkes yapıyor.
Biz matematikle, dünya ticaretinin gerçekleriyle ve rasyonel zeminde konuşmak zorundayız. O nedenle kendi siyasal ikbalinize ve popülist yaklaşımlarınıza,siz de ve diğer bütün siyasiler de bizi alet etmeyin lütfen. 
Biz Türkiye Cumhuriyetinin dertlisi ve sevdalısıyız.Amerikan Bademi ile ilgimiz sadece artan üretiminin ve çok gerileyen fiyatlarının Türk Fındığına zarar verecek olmasındandır. Fındık sadece çikolata sektöründe mi kullanılıyor sanıyorsunuz? Pastacılık, dondurma , atıştırmalık , karışık paketler alanında piyasadan Türk Fındığının yıllardan beri tamamen  tasfiye olduğundan haberiniz var mı?
Size bir acı gerçeği söyleyeyim ; ABD , İtalya , Şili , Gürcistan , hatta çok az fındık üreten Fransa bile sizi ve sizin gibileri ve tabii TMO’ yu çok seviyorlar. Utanmasalar hepinize madalya verecekler.
Halbuki onlar bizlerden ve bizim rekabetçi üretim ve arz politikasını savunanlardan hiç hoşlanmazlar.

FINDIK İHRACATIMIZ YÜKSEK REKOLTEYE RAĞMEN NEDEN DÜŞÜYOR ?

Bu gerçek ile biraz ilgilenin isterseniz. Türkiye’nin , TMO’nun kendisini bir fındık ambarı haline 
getirip binlerce ton stokun yükünü çekmek gibi bir misyonu mu var ?  Stok İtalya da ve diğerlerinde
kalsa nasıl olur ? TMO Satışına ne kadar talep olduğunu biliyorsunuz. Bu güzel. Birde ne kadar
teslimat yapılacak onu da öğrenin lütfen?

BU İŞLERİ ÖĞRENİN

Bu işleri öğrenin. Hatta tavsiye ederim bir küçük ihracat firması kurup, siz de ihracat yapın. O zaman aynı zeminde konuşur eşit şartlarda tartışabiliriz. Ben sizi profesyonel uğraşınız açısından anlıyor ,
mecburiyetlerinizi de biliyorum. Bu mecburiyetinizin Türk Fındığı için bir faydası olmadığını , içerde 
stokçuların , dışarda fındık üreten diğer ülkelerin işine yaradığını anlayın lütfen. Ayrıca siz sol bir partinin üyesisiniz !
Belki bir gün bir  fırsatımız olur da bir kahve içebilir isek, sanırım birbirimizi  anlamamız daha kolay olur.
Size kendi yolunuzda ve siyasi hayatınızda  başarılar diliyorum.

ADIGÜZEL'İN SEVİNÇLE İLGİLİ AÇIKLAMALARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ