Soydan: Fındığa masabaşı operasyonu çekiliyor

TAKİP ET

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler ve Kuru Meyveler Konseyi’nin Türkiye için 865 bin ton fındık rekoltesi açıklamasına; “Rekolte çalışmaları masa başında değil, fındık bahçelerinde olur” dedi.

Her yıl bu zamanlarda sektör ve üreticilerin bu tarz rekolte açıklamalarıyla karşılaştığını aktaran Soydan, Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler ve Kuru Meyveler Konseyi’nin de 865 bin ton olarak rekolte tahmini açıkladığını hatırlatarak, rakamlar ne olursa olsun bu günlerde rekoltenin açıklanmasının doğru olmadığını söyledi.

“Masabaşını bırakın bahçeye gelin”

Soydan; “Bu şekilde açılanan rekolteler gerçekleri yansıtmaz. Rekolte çalışmaları masabaşında değil, fındık bahçelerinde olur. Fındık bahçelerinde yapılan rekolte çalışmaları da çotanak sayımına göre Temmuz ayında başlayacaktır. Gerçeğe en yakın yapılan ve resmi olan rekolte de Temmuz ayında açıklanandır. Tüm komisyon üyeleri marifetiyle yapılan bir rekoltedir.” diye konuştu.

“Zamansız ve gerçek dışı”

‘Başka bir ülkede toplanarak diğer ülkelerin rekoltelerini açıklıyorlar. Ama hiçbir alan ve bahçe gezmeden, emek sarf etmeden kamuoyunun kafasını karıştırıyorlar’ diyen Soydan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz bu rekolte açıklamalarına aslına uygun şekilde ve zamanında yapılmadığı için itibar etmiyoruz. Kamuoyu ve üreticilerin de itibar etmesini istemiyoruz. Gerçek dışı olan rakamlar. Rekoltelerle ne sektörün ne de üreticilerin kafasını karıştırmaya hiç gerek yok. Zamansız açıklanan bir rakam.

“Bıktırdı”

Fındıkta hasat dönemi yaklaşırken, sahaya inmeden yapılan bu rekolte açıklamaları ancak fiyatın katılı olarak düşürülmesi için yapılabilir. Her sene yüksek rekolte varmış gibi rakamlar açıklıyorlar. Yüksek rekolte olması bizi de sevindirir. Sonuçta üretici bahçesine baktığı zaman verime yansıyacaktır. Ama bu zamanda açıklanan rekolteler gerçek dışıdır. Bunlar sadece fiyat üzerinde algı, baskı yapmak amaçlı zamansız açıklamalardır. Erken açıklanan rakamlar bizi de bıktırdı.”