TEMİZ: HÜKÜMET KONUŞMAYI BIRAKIP ÇARE BULMALI

TAKİP ET

Saadet Partisi İl Başkanı Av. Erkan Temiz, hükümetin fındık için kalıcı çözümler bulması gerektiğini söyledi.

Fındık fiyatlarının düşmesini hükümetin sadece izlediğini belirten Temiz yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi;

Fındık fiyatlarındaki aşırı düşüş ve bu gün maliyet seviyesine düşen fiyatlar konusunda, bakanından milletvekiline, meslek odalarından siyasi partilere kadar her kesim değerlendirmelerin yapıldığını ancak bir çözüm üretilmediğini üzülerek takip ediyoruz. Görülen odur ki etkili veya yetkili olan herkes fındık konusu üzerinden kendisine rant devşirme peşindedir.Daha önce konuya ilişkin yapmış olduğumuz basın açıklamalarımızda, konuya ilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulunmuş, fındık fiyatının bu noktaya düşmesinin sebeplerini, bunun sorumlularını ve bu sorunun çözümü için yapılması gerekenleri kamuoyuna arzetmiştik.

Geçen süre içinde yaşanan gelişmeler, yapılan açıklamalar, tertip edilen toplantılar fındık fiyatı sorunun çözülmesini, üreticinin yüzünü gülmesini sağlamadığı gibi meseleyi içinden çıkılmaz hale getirmiş, üreticinin daha fazla sömürülmesine yol açacak sonuçların doğmasına yol açmış, sermayenin kasasının dolmasını sağlamıştır.

Bu arada yaşanan trajik gelişme ise meselenin gerçek boyutunu gizlemek, beceriksizlikleri örtmek, işbirliği içinde oldukları sermaye çevrelerini korumak amacıyla hedef saptırmakta, fındıktaki sömürünün sebebi olarak Ziraat Odalarını göstermekte, üreticinin tek sahibi ve kuruluşu olan ziraat odalarına olan güveni sarsmaya çalışmaktadır. Ziraat Odalarının da devreden çıkarılması ile üretici tamamen sermayenin insafına terkedilmiş olacaktır. Şu anda üreticiyi organize eden, üreticinin üretimden kaynaklanan gücünü kullanması yönünde bilinçlendiren tek kuruluş ziraat odalarıdır. Ziraat Odası, fındık fiyatlarının belirlenmesi yönünde etkili ve yetkili olan kuruluş değildir. Ancak üretici kuruluşu olan ziraat odaları, yaptığı açıklamalarla, ürünün bir anda pazara indirilmemesini, ihtiyaca göre peyder pey indirilmesini, ürünün bir anda pazara inmesiyle, arz talep dengesinden dolayı fiyatın düşeceğini ifade etmiş ve üreticiyi bilgilendirmiştir. Ziraat odalarının bu doğru bilgilendirmesi ve yönlendirmesiyle çıkarlarına çomak sokulan rantiyeci çevreler, bu gün hedef saptırmakta ve ziraat odalarını hedef tahtasına oturtmaktadır. Bu konuda hem üretici hem de fındık meselesini dert edinen herkes üreticinin ve üretici kuruluşu olan ziraat odalarının yanında yer almalıdır. Aksine yapılacak her türlü değerlendirme, sermayenin ekmeğine yağ sürecektir.

Fındıkla ilgili sorunun doğru anlaşılması ve doğru çözümün üretilebilmesi için daha önce kamuoyuna açıkladığımız şu hususları bir defa daha ifade ediyor, ilgili ve yetkilileri, özellikle fındık üretim bölgesinin milletvekillerini ve başbakan yardımcısını uyarıyor göreve davet ediyoruz; Fındık üzerinde küresel sermayenin bir oyunu, bir sömürü planı devreye sokulmuştur. İtalyan FERRERO şirketi fındık ihracatı konusunda tekelleşmektedir. Satın aldığı şirketler sayesinde doğrudan iç piyasanın belirleyicisi konumuna gelen bu şirket, üretici ile doğrudan muhatap hale gelmiştir. Elinde bulundurduğu milyarlarca dolarlık sermaye gücü ile hiçbir korucusu olmayan fındık üreticisini sömürmeyi, fındık üreticisi kendi toprağında köle haline getirmeyi, milyarlarca dolarlık fındık piyasasında tek söz sahibi olmayı hedeflemektir.

Hükümet fındık üreticisine sahip çıkmak zorundadır. Taban fiyat uygulaması ile destek olmak zorundadır. Doğrudan gelir desteği, küresel sermayenin oyununu bozmaya, üreticinin sömürülmesine engel olmaya yetmemektedir. Hemen ve acilen, Fiskobirlik vasıtasıyla piyasaya müdahale edilmelidir. Bunun için ayrıca bir kaynağın oluşturulması gerekmez. 2016 doğrudan gelir desteği ödemelerinin yarısı üreticiye, diğer yarısı da Fiskobirlik’e aktarılarak, fiyatın gerçek seviyesine çıkmasını sağlayacaktır. Bu da üreticinin kiloda 5-6 Tl daha fazla kazanç elde etmesi demektir. Doğrudan gelir desteği yoluyla sağlanan kiloda ortalama 1,70 TL destek yerine taban fiyat yoluyla destek, üreticiye daha çok kazandıracaktır. Bunun devlete getireceği ekstra bir yükü de yoktur.