TMO'dan çatlak fındık açıklaması

TAKİP ET

TMO Genel Müdürü Ahmet Gürdal’dan çatlak fındıkla ilgili flaş açıklama.
Türkiye Gazetesi’nden Fuat Uğur, TMO’nun fındık alımı özellikle de çatlak fındığı konu alan bir makale yazdı.
Makalenin çatlak fındıkla ilgili bölümü şöyle;
Ahmet Bey, çatlak fındık üreticinin elinde kalıyor ve mağdur oluyor. Daha doğrusu siz almadığınız için üretici tüccara mahkûm oluyor. Tüccar da düşük fiyatla alıyor. Neden yüzde 5 sınırı koyuyorsunuz?
Ahmet Güldal: Bu oran geçmişten beri aynı Fuat Bey; yüzde 5. Rutubetli fındık oranı da yüzde 6, bu yıl 6,5’a çıkardık. Sebebi şu: Biz tüccar gibi hemen alıp satmıyoruz. Silolarımızda gelecek mart ayına kadar bekletiyoruz. Bizim depolarımızda geçen yıldan tonlarca fındık var. Bunu yapmamızın sebebi serbest piyasada rekabet şartlarını oluşturup üreticiyi tüccara karşı korumak. Aynı zamanda tüketiciyi de korumak. Biz çatlak fındıkları bu oranın üzerinde alamıyoruz, çünkü bu fındıklar depolarda bir süre sonra açık oldukları için bozuşmaya başlıyor ve aflatoksin  adlı zehirli, kanserojen maddeyi üretiyor. Dolayısıyla diğer fındıkları da bozduğu için hepsi ziyan oluyor. 2008 yılında böyle bir felaket başımıza geldiği için söylüyorum.
Üretici ne yapsın o zaman? Elinde kalan ürünü kendi kullanacak durumda değil ki? Çatlak çok olunca ayıklamak da çok zor.
Ahmet Güldal: Benim iki önerim var üreticilere. Bu konularda tüm birimlerimiz onları bilgilendiriyor zaten. Üretici diyelim ki 1 ton fındık üretti. 500 kilosunun çatlaklarını yüzde 5’e indirerek bize satsın ve öncelikle fındığının fiyatını belirlemiş olsun. Bu onun tüccara karşı söyleyeceği fiyattır aynı zamanda. Sonra da fındığını kuru bir depoya alsın ve tüccara uygun bir fiyata verinceye kadar beklesin.
Ama bu çatlaklar iklim şartları nedeniyle meydana geliyor, üreticiyi mağdur etmemek için başka bir yol yok mu?
Ahmet Güldal: İklim şartları sebeplerden biri. Bunun dışında üretici fındığımın içi dolgun olsun diye toprak gübresinin yanı sıra yaprak gübresi de veriyor. Bu fındıkların içini dolduruyor ama aynı zamanda çatlamasına da sebep oluyor...