TMO'nun 39 liradan satışa çıkarttığı fındığı alan olmadı

TAKİP ET

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından satışa çıkartılan 20 ton kabuklu fındığa talep çıkmadığı öğrenildi. “İhracatın kesintiye uğramaması için TMO iç piyasaya ürün sürmeli” diye açıklama yapan ihracatçıların bu satışa neden girmedikleri bilinmiyor. İhracatçı kesimin fiyatın yüksek olduğu algısı yaratmaya çalıştığı ifade ediliyor.
 Toprak Mahsulleri Ofisi, 15 Şubat’ta 17 bin ton Levant, 3 bin ton Giresun kalite fındığı 39 TL’den satışa çıkarmıştı. TMO’dan yapılan açıklamada, fındık almak isteyenlerin 21 Şubat Pazartesi gününe kadar Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun Başmüdürlüklerine teklif vermeleri gerektiği duyurulmuştu.
TMO’nun satışa çıkardığı fındığa talebin olmamasını değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, “Teklif gelmemesinin büyük nedeni 39 liralık fiyatın yüksek olduğu algısı oluşturmak. Bunun devamında da istenen büyük büyük ihtimalle TMO’nun satış fiyatı düşsün ve fındığı daha ucuza almak gibi bir algı yapılmaya gayret ediliyor. Baktığımızda rekor ihracat rakamlarımız var, rekolte düşüklüğümüz var. Baktığınız zamanda TMO’nun elinde önemli oranda fındık var. TMO baskılara direnmeli ve elindeki fındığı daha yüksek fiyata satması doğru olandır.”
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da konuya ilişkin şunları söyledi;
 İhracatçı Birlikleri -ki ben onlara ihracatçı değil tekelci firmanın işbirlikçileri diyorum- kısa süre önce ihracatın çok iyi gittiğini fındık tedarikinin kesilmemesi gerektiğini açıklıyordu. O günden bugün belliydi aslında. Tekelci firma işbirlikçilerine talimat verdi TMO ihalesine fiyat yüksek gerekçesiyle gerilmemesini istedi. Böyle de oldu. Bu bir oyundur. TMO elindeki fındık dünyanın en kaliteli fındığıdır. TMO, Tarım Bakanlığı dik durmalıdır. Fındık diğer tarım ürünlerinden farklı olarak bir sanayi ürünüdür. İtalya’da, İspanya’da ya da Türkiye dışında bir başka ülkede fındık yoktur. Dünyanın da TMO elindeki fındığa ihtiyacı vardır. 2019’da TMO 14 TL’den aldığı fındığı önce 21 sonra 24 TL’den satışa çıkarmıştı. TMO yine aynı şekilde davranmalıdır. (Ordu Olay) 


 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});