Torun: Sorular cevapsız kalıyor

TAKİP ET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022 bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, verilen soru önergelerinin cevapsız kaldığını söyledi.
19 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde belediyelerin zarar gördüğünü aktaran Torun, "Belediyelerin yetkileri parça parça ellerinden alınmıştır ve alınmaya devam etmektedir. Yerel yönetimlerin öz gelirleri, yüzde 55’lerden yüzde 40’lara düşürülmüştür. Belediyeler, merkezi yönetimin transfer bütçesine yani vesayetine mahkûm hale getirilmiştir. Merkezi yönetimin artırılan yetkileri, yerel yönetimler üzerinde adeta kılıç gibi sallandırılmaktadır."

 "Bakan bilgi vermiyor"

Torun, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bakanlık, yerel yönetimlere araç yardımı ve şartlı nakdi yardımda bulunabiliyor. Ben bu yardımlarla ilgili bilgileri 2 Kasım 2020’de Sayın Bakan’a bir soru önergesiyle sordum. 2019 yerel seçimleri sonrası, hangi belediyelere araç verdiniz ve hangi belediyelere nakdi yardımda bulundunuz diye bilgi istedim. Sayın Bakan, 40 gün sonra cevap verdi. Cevap şu değerli arkadaşlar: ‘973 belediyeye bütçe imkânları çerçevesinde yardım yapılmıştır.’ Biz hangi belediyelere kaç araç verdiniz diyoruz, ona yanıt verilmiyor. Bir de 2019 seçimlerinden bu yana belediyelere 432 milyon TL nakdi yardım yapılmış. Peki bu 432 milyon TL hangi belediyelere gönderilmiş diye sorduk, ona da cevap verilmedi."