Türkiye'de fındık yetiştirilen iller

TAKİP ET

Türkiye’de 15 ilde fındık yetiştiriliyor. En çok fındık Ordu’da yetiştirilmektedir. Türkiye’de yetiştirilen fındığın yüzde 33’ü Ordu’da yetişiyor.
Türkiye’de fındık yetiştirilen iller Ordu, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun, Gümüşhane, Kastamonu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli, Bolu, Sinop ve Bartın.
Fındık üretim alanı; Türkiye’de fındık tarımı yapılan bölgeler üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar; 1., 2. ve 3. Standart Bölgelerdir. 
En önemli bölge olarak kabul edilen 1. Standart Bölge kapsamında Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illeri bulunmaktadır. Türkiye’de fındık üretim alanı 7,3 milyon da’dır. 
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Ordu’yu 1,2 milyon da ile Giresun ve Samsun takip etmektedir. 
Fındık üretimi; Türkiye’de yılda ortalama 650 ile 750 bin ton fındık üretilmekte. Türkiye’de fındık üretiminde Fındık bahçelerinin genelde yaşlı olması, ocakların ise sık dikili olmasından dolayı Trabzon, Giresun ve Ordu illerindeki verim seviyesi Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerinin verim düzeyine göre daha düşüktür. Sakarya ve Düzce illerindeki üreticilerin işletme büyüklükleri ve verim düzeylerinin daha yüksek olması nedeniyle bu bölgede fındık alanları genişlemiştir.
Türkiye’de fındık veriminde yıllara göre önemli dalgalanmalar meydana gelmektedir. İklim şartları, gerekli kültürel işlemlerin yeterince yapılmaması ve fındık bitkisinde görülen periyodisite gibi etkenler verimdeki dalgalanmayı artırmaktadır.