Turnalık Markasıyla Dürme Pancarı Turşusu satışa sunuldu

TAKİP ET

Ordu’nun coğrafi işaretli yerli ürünü Dürme Turşusunun seri üretimine başlandı. İki yıl önce Ankara’da düzenlenen Coğrafi İşaretler Zirvesi Fuarı’nda görücüye çıkan Dürme Pancarı Turşusunu tadan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan turşuyu çok beğenmişti. Kabadüz Derinçay ve Çevre Köyleri Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi tarafından Turnalık’ta kurulan işletmede “Turnalık Turşusu” adıyla üretilen turşular satışa sunuldu.
Çambaşı ve çevresinde yetişen Ordu Yayla Dürme Pancarı Turşusunu Ordu Valiliği 2014 yılında tescil ettirmişti.
Kabadüz Derinçay ve Çevre Köyleri Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi tarafından Turnalık’ta işletme kuruldu.
Yıllık 100 ton üretme kapasitesine sahip işletmede ilk yıl 20 ton turşu üretildi. Kooperatif Başkanı Rafet Çapa,” Bölgemize has olan Dürme Pancarının değerinin artmasını ve üreticilerimizin daha fazla kazanmasını amaçlıyoruz” dedi.

YILDA 600 TON PANCAR ÜRETİLİYOR
Turnalık ve Çambaşı çevresinde yıllık 600 tona yakın dürme pancarı üretimi yapıldığını belirten Başkan Çapa,” Bölgemizin ana geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve orman. Kooperatif öncülüğünde bölgemizde güzel işler yapıyoruz. Üreticimizin ürettiği üründen daha fazla nasıl kazanabilmesi için mücadele veriyoruz. Dürme pancarı bizim yerli ürünümüz. Kooperatif öncülüğünde Turnalık’ta tesisi kurduk. Tamamen doğal Dürme Pancarı Turşusu ürettik. Önümüzdeki yıllarda Dürme Pancarı üretiminin 800 bin tona çıkmasını bekliyoruz.
TALEBE YETİŞEMİYORUZ
Ürünlerimiz piyasaya yeni çıktı. Şu anda talep oldukça güzel. İl dışından özellikle de İstanbul’dan çok talep geliyor. Ordu ve İstanbul’da Satış Ofisleri açmayı planlıyoruz.
Turnalık’ta işletmemizde ve  Altınordu Eskipazar’da bulunan Derinçay Kooperatifimizde de satış yapılmaktadır” dedi.

EMİNE ERDOĞAN ÇOK BEĞENMİŞTİ
Dürme Pancarı Turşusu 2 yıl önce Ankara’da düzenlenen  Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi Fuarı’nda görücüye çıkmıştı. Fuara katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da Dürme Pancarı Turşusunu tatmış ve oldukça beğenmişti.
Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya,” Ankara’da katıldığımız fuarda Emine Erdoğan Hanımefendi Dürme Pancarı Turşusunu tatmış ve çok beğenmişti. Bizlere” Bunun seri olarak üretilip üretilmediğini sormuştu” Bölgemizde bunun üretimini gerçekleştiren Derinçay ve Çevre Köyleri Kooperatif Başkanı Rafet Çapa ve tüm ekibe teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
TAMAMEN ORGANİK
Turnalık Turşusu Markasıyla piyasa giren Dürme Pancarı Turşusu tamamen organik üretiliyor. İçerisinde Dürme Pancarı, su, tuz,sarımsak,elma sirkesi,havuç ve acı biber bulunuyor.