Ünye'ye üniversite mi kuruluyor?

TAKİP ET

Bu zamana kadar Ordu Üniversitesi’nde olmayan bir bölümü Ünye’de açmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten ÜNKED Başkanı Reşit Erol, bu süreçte Ordu Üniversitesi rektörleri tarafından sürekli engellendiklerini söyledi.

Ünye eski havaalanının kampus alanı olarak ODÜ’ye kazandırılmasına, alanın kirasının ödenmesine, yeni fakülte binasının temelinin atılmasına kadar bütün işleri Ünyelilerin yaptığına işaret eden Erol, “Bunlar bırakın vermeyi, bizim işlerimizi baltalamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama biz artık uyandık. Bundan sonra bu iş Ordu ile yürümeyecek. Bu kampüs alanı 49 yıllığına artık Ünye’nin malı. Eninde sonunda bu üniversite Ünye’de kurulacak.” dedi.

Ünye’nin son 2 dönemdir Ankara’daki siyasi büyükleri anlamında sahipsiz olduğunu söyleyen Erol, “Bizim şuanda en büyük eksikliğimiz, masaya vurup ‘Bu iş böyle olacak’, diyecek bir siyasi büyüğümüzün olmayışıdır.” dedi.

 

Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamasında, Ordu Üniversitesi’nden (ODÜ) bugüne kadar hiçbir destek alamadıklarını vurgulayan Ünye Kültür ve Eğitim Derneği (ÜNKED) Başkanı Reşit Erol, bundan sonraki hedeflerinin bir vakıf kurarak Ünye Üniversitesi kurmak olduğunu söyledi.

 

Reşit Erol konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

165 dönüm yer üniversite kampüs alanı olarak tescillendi, bundan dönüş yok

“Gerçekten biz bu üniversitenin Ünye’de oluşması için yıllardan beri büyük mücadele verdik. En önemli olanı bir kampus alanının Ünye’ye kazandırılmasıydı. Hamdolsun bu gerçekleşti. Biz geçtiğimiz dönemlerde bilhassa geçen sene eski havaalanında 165 dönümlük alanı Ordu Üniversitesi Ünye Kampüs Alanı olarak tahsisini yaptırdık. Bunun için de en önemlisi, alanda bir temelin atılmasıydı. Ruhsatımızı aldık, temelimizi attık. Böylece bu 165 dönüm yer Ünye’ye ait üniversite kampüs alanı olarak tescillenmiş oldu. Bunun daha geri dönüşü yok.

 

Ordu Üniversitesi’nden hiçbir destek alamadık

Bundan sonraki çalışmalarımız nasıl ve ne olacak? Gerçekten bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda biz bu kampus alanıyla ilgili Ordu Üniversitesi’nden hiçbir destek alamadık. Gerekli desteği bırakın, sürekli oyalandık, engellendik. Dolayısıyla bu alanda yapılan tüm işler Ünye’nin fedakarlığı ve çalışmasıyla bu duruma geldi. Ben artık Ordu Üniversitesi’nden hiçbir şey beklemiyorum. Yaşadıklarımız bize bunu çok açık ve net olarak gösterdi.

İnşaatı devam ettirmeyi düşünüyoruz

Bizim amacımız neydi? Ünye’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi var. Bunun yanına bir, iki veya birkaç fakülte daha koymaktı. Bizim yıllardan beri mücadelemiz buydu. Ama bunun için bir yer gerekiyordu. Bu yerle ilgili bütün çalışmalar tamamlandı. Tahsisleri yapıldı ve bu gerçekleşti. Ama ne yazık ki bizim ısrarla Ordu’da olmayan ikinci bir fakülteyi istememize rağmen, Ordu Üniversitesi buna yanaşmadı. Bunlar ‘Kampus alanında mevcut fakülte için temel atarsanız olur, veririz’ dediler. Biz tahsisin gerçekleşmesi için buna mecbur kaldık. Bu yerin geri gitmemesi ve tahsisin yapılması için alanda mevcut fakültenin bir kısmının temelini attık. Şuanda o şekilde duruyor. Bunun su basman seviyesine kaldırılması lazım. Bunu öncelikle su basman seviyesine çıkarmayı düşünüyoruz.

Ordu Üniversitesi bizim yolumuzu açmayacak

Bizim amacımız daha önce dediğimiz gibi Ünye’ye yeni bir fakülte kazandırmaktı. Bundan sonraki süreçte ben şahsen mevcut fakülte için bu inşaata devam etme taraftarı değilim. Buna yine de Ünyeliler karar verecek. Bu mevcut fakülte devam etsin mi etmesin mi? Bununla ilgili olarak önümüzdeki ay içerisinde bütün sivil toplum kuruluşlarının, siyasi parti başkanlarının katılmasını düşündüğüm bir toplantı yapacağım. Ünyeli orada karar versin. Mevcut fakülte inşaatı devam etsin mi etmesin mi? Ha etsin derlerse buyursunlar etsinler ama Ünye’nin kaynaklarını ben mevcut fakülte için heba etmek istemiyorum. Daha önce düşündüğümüz gibi yeni bir fakülte için hala sözümüzdeyiz. Ordu’da olmayan yeni bir fakülteye beş bin metre kare alanlı bina yeter. Dolayısıyla biz bunu yapmayı ve iki yıl içerisinde teslim etmeyi hala taahhüt ediyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Ama Ordu Üniversitesi bizim yolumuzu açmayacak. Bunu yine kösteklemeye devam edecek.

 

Tüm Büyükşehirlerde 2 tane devlet Üniversitesi var, sadece Ordu’da yok

Bugün bakıyoruz bütün büyükşehirlerde iki tane devlet üniversitesi var. Bir tek Ordu’da yok. Neden? Çünkü Ordu Üniversitesi bu çalışmalar Ünye’de olduğu için sıcak bakmıyor. Merkezde olsaydı bu zamana kadar çoktan gerçekleşirdi. Dolayısıyla biz ODÜ’den ümidimizi kestik. Bu üniversite kampüs alanını Ordu Üniversitesi’nden alıp, artık bir vakıf mı olur, başka bir şekilde mi olur orada üniversite kurmak için çalışma başlatma zamanı geldi.  Çünkü Ordu Üniversitesi bırakın Ünye’de yeni bir üniversite açılmasını, Ünye’de yeni bir bölüme bile karşı duruyor.  Bunun mücadelesini vereceğiz. Ben inanıyorum ki 10-15 yıl içerisinde Ünye Üniversitesi burada kurulacak. Bunun için gerçekten hepimize büyük işler düşüyor.

 

Bizim şuanda en büyük eksikliğimiz siyasi büyüğümüzün olmayışıdır

Bizim şu anda en büyük eksikliğimiz Ankara‘da masaya vurup bu iş böyle diyecek bir siyasi büyüğümüzün olmayışıdır. Geçmişte sözünü geçiren siyasi büyüklerimiz vardı. Ama son iki dönemdir bundan mahrumuz. Ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde bir siyasi büyüğümüz çıkacak ve önümüze geçip bu işi gerçekleştirecek. Buna yürekten inanıyorum. Biz bu çalışmalarda yine yılmayacağız. Ne yapmamız gerekiyorsa onu fazlasıyla yapacağız. Bu üniversiteyi Ünye’ye kazandıracağız.

Vakıf üniversitesi kurulmasına uygun yapımız var

Üniversite kampüs alanları eğitim amaçları vakıflara devredilebiliyor. Eğer bunu başarabilirsek bir vakıf üzerinden Ünye Üniversitesi’nin yapılması için ne gerekiyorsa o çalışmaları yapacağız. Şuan buna inandık, ben tamamen bu alana yönelik çalışma Biz Ünyeliler olarak bu işi için gerçekten her türlü fedakarlığa hazırız.

Rektörler Ünye’ye engel olmak için ellerinden geleni yapıyor

Fakülte daha önce 19 Mayıs Üniversitesi’ne bağlıydı. O zaman altın yılını yaşadı. Bütün büyümeleri o zaman yaptık. Ama ne zaman ki Ordu’ya geçti, ilk rektör Haluk Kefelioğlu bize daha yakın durdu. Çalışmalarımızda destek oldu. Meslek Yüksek Okulu onun döneminde açıldı. Ondan sonraki süreçte her şey değişti. Tarık Yarılgaç Rektör oldu Ünye’ye hiçbir şey vermedi, verilecekler engel oldu. Şuandaki rektör de öyle… Bunlar bırakın vermeyi, bizim işlerimizi baltalamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama biz artık uyandık. Bundan sonra bu iş Ordu ile yürümeyecek. Bu kampüs alanı 49 yıllığına artık Ünye’nin malı. Eninde sonunda bu üniversite Ünye’de kurulacak.”

Ünye KENT Haber