Veyisoğlu: Fındık fiyatları dolara bağlı

TAKİP ET

Ünye Ticaret Borsası Meclis Üyesi Halit Veyisoğlu,  “Fındık için bu malın gerçek sahibi üretici, biz değiliz. Üreticiler fındığa sahip çıkmalıdır” dedi. Veyisoğlu, fındık fiyatlarının dolara bağlı olduğunu da bildirdi.

“Üreticilerimizin elinde halen daha fındık varsa direnç göstererek pazara indirmiyorlar”-
Serbest piyasada 40 liraya yaklaşan fındık fiyatlarında ani düşüş yaşanmasına rağmen üreticilerin daha temkinli davranarak ellerinde olan fındığı pazara indirmediklerini söyleyen Ünye Ticaret Borsası Meclis Üyesi Halit Veyisoğlu; “Şu anda fındık fiyatları 32-33 Tl bandında. Fiyatların ani düşüşü kısa süreli olduğu için üreticilerimizde herhangi bir panik havası yaşatmadı. Elinde ürün olan üreticiler fındığını pazara indirmedi, direnç göstererek pazara indirmiyorlar.” dedi.
Fındığın gerçek sahibinin üreticiler olduğunu belirten Veyisoğlu “Fındık fiyatları dolar kuru ile alakalıdır. Dolar kuru nerede dinlenecek 11 lirada mı yoksa 12 lirada mı dinlenecek? İhracatçı şuan onu bekliyor. Sonuçta bu ürün dolar ile satılan bir ürün. O yüzden bu işte dolar kuru biraz etkili olacak. Fındık fiyatı şuanda 30-34 lira arası olması gereken bantlardadır. Bu malın gerçek sahibi üretici, biz değiliz. Yani onlar ne kadar sahip çıkarlarsa biz o kadar varız. Biz bunu yıllarca söyledik. İhtiyacınız kadar fındığı getirin, diye defalarca uyarılarda bulunduk. Tabi herkesin fındığa göre illaki bir harcaması var. Dokuzuncu ve onuncu ayda ihtiyaçtan dolayı pazara hızlı bir akış oluyor ama artık fındık bir yatırım aracı haline geldi.
Üreticilere benim tavsiyem bu ürünün sahibinin kendileri olduğunu bilsinler yeter. Bu ürünün sahibi biz değiliz. Ne ihracatçı, ne manav, ne de fabrikacı bu ürünün sahibi değil. Gerçek sahibi üreticinin kendisidir. Onlar ne kadar sahip çıkarlarsa biz de o kadar sahip çıkarız. Onlar sahip çıkmadığı sürece bizim parasal olarak buna kimsenin gücünün yetme şansı yok. Çünkü bu 2-2.5 milyar dolar gibi bir ihracat girdisi olan bir ürün. Türkiye’de fındık en çok ihracat girdisi olan tarım ürünü olarak zirvede. Üretilen ürünün %70’i, %80 ‘i ihracata gidiyor. Onlar ne kadar sahip çıkarsa biz o kadar değerlendiririz. Bizim ihracatçı olsun, fabrikacı olsun, manav olsun bizim gücümüz o malı tutmaya yetmez. Biz gücümüz kadar tutarız. Ama onlar gerçek sahipleridir. Onlar sonuçta bunu daldan topluyorlar. Tamam, belli bir masrafı var ama daldan topladıkları için sahip çıkma imkânları daha çok oluyor.”şeklinde konuştu.
Ünye KENT Haber/Ömer GÜNEY
 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});