Yiğit: Fındık fiyatları düşmez!

TAKİP ET

Fındık tüccarı Mehmet Yiğit, fındık fiyatının düşeceğini düşünmediğini söyledi.
Serbest piyasada 25 TL bandından işlem gören fındık doların 18 liraya kadar çıkmasıyla zirve fiyat olan 38 lirayı gördü. Doların sert bir şekilde 11 liraya kadar gerilemesiyle 29 TL’ye kadar düşen fiyatlar, 30 lira banından tutunmuştu.
Serbest piyasada fındık fiyatları, artan dolarla birlikte yeniden yükselmeye başladı. Doların 14 lira olmasıyla birlikte fındığın kilogram fiyatı 35 liraya yükseldi. Doların yanı sıra fındık üreticisinin elinde ürün kalmaması ve son günlerde yurt dışından fındık talebinin olması da fiyatların yükselmesine etki etti. 
Fındık fiyatı dolarla birlikte çıkışa geçti -
Ünyeli fındık tüccarı Mehmet Yiğit, fındık fiyatının belirlenmesinde önemli etkenlerden birinin dolar kuru olduğunu belirterek, “Bugün 50 randıman kabuklu fındık fiyatı 35 TL’den işlem görüyor. Doların ani çıkışıyla serbest piyasada fındık fiyatı 38 TL’ye kadar yükseldi. Ardından doların 11 TL’ye gerilemesiyle fındık fiyatı da 29-30 TL’ye kadar düştü. Şimdi doların yeniden 13 TL’nin üstüne çıkıp 14 TL’ye yaklaşmasıyla fındık fiyatı da çıkışa geçerek 35 TL’ye yükseldi.” dedi.
“Fındıkta ihracat rakamları bu yıl iyi gitti” –
Fındığın önemli bir ihraç kalemi olduğunu, bu yıl ihracat rakamlarının iyi gittiğini vurgulayan Yiğit, “Fındık önemli ihraç kalemlerinden biri ve tarımsal anlamda ülkeye girdi sağlayan ürünler arasında birinci sırada geliyor. İhracat rakamlarına da baktığımızda yeni sezonda ilk 3 ayda ülkeye 1 milyar dolara yakın girdi sağladı ve bu yıl ihracat rakamları gayet iyi gidiyor.” diye konuştu.
“Fındık fiyatının çok aşağıya düşeceğini sanmıyorum” -
Üreticinin elinde az miktarda fındık kaldığını belirten Yiğit, “Üretici fındığın çoğunu sattı, şuanda elde yüzde 10-15 kadar fındık kaldı. Devletimizin elinde 65 bin ton kadar fındık var. Bu çerçevede fındık fiyatının çok aşağıya düşeceğini sanmıyorum. Ama tabi ki burada dolar kuru da önemli bir etkendir. Bu yüzden üreticiye satsın veya satmasın diye kesinlikle telkinde bulunamayız. Bu fiyatlarda güzel fiyatlardır satmak isteyen satabilir.” diye konuştu. (Ünye Kent)
 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});