Yürür: Fındıkta stok affı sahtekara kapı açmaktır

TAKİP ET

Yürür Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Yürür, fındıkta stok affı uygulamasının sahtekara kapı aralamak olduğunu belirterek uygulamanın dürüst firmaları cezalandırıcı ve rekabet edemez bir işlevi olduğunu söyledi.
 Yürür, Rekabet Kurumu’na da fındıkta tekelleşmeye göz yumduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.    

Nejat Yürür Ordu Olay Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı.
Soru: Yeni sezon fındık ticareti başladı nasıl gidiyor?     
İyi gitmiyor. Çünkü Rekabet Kurumu maalesef sömürgecinin peçetecisi oldu. Rekabet Kurumu şu anda sömürgecinin peçetecisi durumundadır. Tamamen ona hizmet ediyor. Ne yaparak ya da ne yapmayarak bu hizmeti yerine getiriyor diye soracak olursanız onu da ifade edelim. Her şeyden önce sömürgeci Türkiye’nin en büyük fındık ithalatçısı. Yani Türkiye’den en fazla fındık ithalatı yapan çikolata firması. Ben biliyorum ki herkes de biliyor ki bu firma 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 70 senedir dünyanın en büyük çikolata firması. Şimdi yaygın olan dilde kartel. Bugün bu firmanın Türkiye’deki konumu sömürgedir.
STOK AFFI SAHTEKARA ÖDÜL VERMEKTİR 
Soru: Bir de bu aralar fındıkta çok konuşulan konular arasında stok affı da var…
Maalesef devletimiz dürüst, işinde gücünde kimseden çalmayan çırpmayan harama el uzatmayan sahtekarlık bilmeyen insanları sevmiyor. Onları azınlık durumuna düşürüyor. Fındıktaki stok affı sahtekara ‘stopajı ye’ diye verilen bir ikramdır. Maalesef sayın devletimiz sen ödemen gereken 3,1 stopaj vergisini ye diyor. Ben bu vergiyi yemiyorum kimsenin de yememesi lazım. Adam üreticiden ürün alıyor yüzde 4 yerine yüzde 1 vergi yatırıyor gerisini yiyor. Ben bunu yapmıyorum. Yapmıyorum ama rekabet de edemiyorum. Bu yapılan sahtekarlıktır. Sen bana sen de yap diyorsan ben bunu yapmıyorum diyorum.  Hasan Cem Özel’in Röportajı 5’te
STOK AFFI SAHTEKARLIK BİLMEYEN TÜCCARI CEZALANDIRMAKTIR 
Soru: Nasıl?
Ben bunun nasıl olduğunu da anlatayım. Adam bende 500 ton fındık var diyor. Bu 10 trilyon yapsın. Bunun yüzde 1’İ 100 bin lira. Adam 100 bin lira yatırıyor devlete. Devlet de gelmeden, bakmadan, ölçmeden, biçmeden beyanı esas kabul ederek tamam diyor. Bu yüzde 1 vergiyi alıyor ama yüzde 4 vergiyi bağışlıyor. Bense 10 milyon liralık fındık alırsam 300-350 bin lira devlete vergi veriyorum. Ama adam 100 bin lira ile stok affı sayesinde kurtarıyor. Gerçekte böyle bir stok da yok. Yani elinde öyle bir fındık da yok. İddiaya girerim, adım yazarım kalıbımı basarım böyle bir stok fındık yok. Vergi kaçırılıyor devlet de buna izin veriyor. Devlet sahtekar tüccara gerçekte stoku olmadığı halde stok affı ile ön veriyor. Namuslu tüccarın da önünü kesiyor. Çünkü namuslu bunu yapamıyor devletten korkuyor. Öbürü o zaman yüzde 3 öne geçiyor. Yüzde 3 haksız kazanç sağlıyor.
DEVLETİME SORUYORUM BEN DE SAHTEKARLIK YAPAYIM?
Soru: Bu neden yapılıyor?
Devlet bunu niye yapıyor onu da anlamış değilim. Yaz bunu mutlaka yaz. Devlet sahtekara müsamahalı davranıyor. Soruyorum devletime ben de mi sahtekarlık yapayım? Soruyorum ya bana cevap versin sen de yap desin.
YÜZDE 2,1 FINDIKTA BÜYÜK PARA
Soru: Olmayan fındığı var göstermenin ne faydası var?
Şimdi stoku yüksek göstermenin ya da olmayan stoku var göstermenin ne faydası var sorusu iyi bir soru. Onu da anlatayım. Bir örnekle anlatayım. Ben üreticiden 20 ton fındık aldığımda yüzde 2,1 vergi yüzde 1’de KDV olmak üzere yüzde 3,1 vergiyi devletime yatırıyorum. Buradaki vergi oranı bu. Diyelim ki A firması 500 ton stok affı yaptı. Ben de B firması olayım. Ben her aldığım 1 kilo fındığa yüzde 2,1 stopaj vergisi ödüyorum. Bunun yüzde 1 de KDV’si var. Böylece yüzde 3,1 vergi yapar.  Ben fındık aldığımda bunu ödüyorum. Stok affı yapan sahtekar ise bu vergiyi ödemiyor. Bende fındık vardı yeni fındık almadım ama beyan etmemiştim şimdi beyan ediyorum diyor. Aslında böyle bir stok yok. O stoku yeni fındık ile dolduruyor. Onun ödemediği yüzde 2,1 vergi oranı fındıkta büyük para. Ben bunu yapmadığım zaman ticarette geri düşüyorum.
BİZ SAHTEKAR Mİ OLALIM ADAM MI OLALIM
Soru: Yine bizi şaşırttınız…
Ben de mi sahtekar olayım hepimiz mi sahtekar olalım. Devletimize soruyorum. Hepimiz sahtekar mı olalım sayın devletim. Sayın devletim biz sahtekar mı olalım adam mı olalım. Ben 80 senelik esnafım ve bu soruyu soruyorum. Cevap da bekliyorum.
STOK AFFI SAHTEKARA KAPI AÇMAKTIR
Soru: Ne yapılmalı?
Hırsıza kapını kapatacaksın. Stok affı sahtekara kapı açmaktır. Fındıkta stok affı diye bir şey olamaz. Bu madenlerde şunda burada olabilir ama fındıkta olamaz. Bu uygulamayı hayata geçirme kararı alabilmek için rüşvet yemiş olmak lazım. Bunun zararı namuslu adama. Bu uygulama namuslu fındık tüccarını bitirir. Ben bunu yapamıyorum. Ben 50 senedir bu işlere karşıyım şimdi ben de mi sahtekar olayım. Be bunu yaparsam daha söyleyemem. Oysaki yıllardır bunları ifade ediyorum. Ben bunu yapsam 2-3 milyon alırım ama yapamam. Ama birileri yapıyor ve beni geçiyor. 
Soru: Teşekkür ederiz…
Ben çok teşekkür ederim. Daha söylenecek çok söz var ama başka zamanlara bırakalım. Dahası söylemeye gerek kalmadan düzeltilmesini umalım.