ZİRAAT ODALARINDAN SERT AÇIKLAMA

TAKİP ET

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta tekelleşme olduğunu söyledi. Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Bayraktar'ın gündeminde fındık vardı.

Bayraktar,” Fındıkta tekelleşme var. Alıcısı birkaç tane, satıcısı yüzbinlerce. Fiyatı kim belirliyor. Üç beş tane alıcı belirliyor. Nasıl serbest piyasa ekonomisi işliyor burada? İşlemiyor. Fiyatı istediği gibi belirliyor. Tekelleşme sonucunda tüketici fındığı bakın marketlere kaç paraya yiyor. Pahalı yiyor. Burada müdahale olması gerekiyor dediğimiz bu. Burada bir tekelleşme var.

Ette de bakıyorsunuz spekülasyon var. Tüketici pahalı yiyor ama parayı kazanan kim? Üretici fiyatlarına bakıyorsunuz üretici fiyatları artmıyor. Üretici maliyet seviyesinde. 250 kilogram karkas ağırlıkta üreticinin kazandığı para 500 lirayı bulmuyor. Spekülasyonlarda bir taraftan hem üreticiyi hem tüketiciyi vuruyor. Bizim burada söylediğimiz şu; spekülasyonları önleyici enstrümanları almak hükümetimizin görevidir. Biz her konuda kendilerine bugüne kadar yardımcı olduk olmaya da devam edeceğiz. Ama lütfen hep beraber bu düzeni değiştirelim. Bu düzen sürdürülebilir bir düzen değil. Tabii rekabet ortamı da sağlanmalı”dedi.

Üreticilerin kendilerine baskı uyguladığını da ifade eden Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü;

 Üreticimizde bizi baskılıyor. Sürekli ‘fındık fiyatları düştü’ diyorlar. Sürekli bize bir baskı geliyor. Biz de bu baskıyı hükümetimize götürüyoruz. Çözüm yollarını bir an evvel devreye sokmaya çalışıyoruz.

“26 Şubat-1 Mart 2016 tarihleri arasında, fındık fiyatları, Ordu’da 9 lira 50 kuruştan 8 lira 70 kuruşa, Giresun’da 11 liradan 9 lira 75 kuruşa, Arsin’de 8 lira 75 kuruştan 8 lira 50 kuruşa, Terme’de 9 lira 10 kuruştan 9 liraya, Düzce’de 9 lira 80 kuruştan 9 lira 30 kuruşa, Akyazı’da 9 liradan 8 lira 50 kuruşa, Hendek’te 9 lira 20 kuruştan 8 lira 60 kuruşa, Kocaali’de 9 liradan 8 lira 60 kuruşa, Karasu’da 9 liradan 8 lira 60 kuruşa indi.

Üreticilerimizin, fiyatlardaki bu düşüşe engel olunması konusunda, fındık üretim merkezlerimizdeki Ziraat Odalarımız ve Genel Merkezimiz üzerinde büyük bir baskısı bulunuyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gerekli olduğu durumlarda piyasaya girmemesinin nelere mal olduğunu fındıkta açıkça görüyoruz. Zaman kaybetmeden, zararın boyutu daha fazla büyümeden Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasaya girmeli, fındık alımı yapmalıdır.

Bizler, üreticinin anayasal meslek örgütü, temsilcisi olarak elimizi taşın altına koymaktan da hiçbir zaman kaçınmadık ve kaçınmayacağız. Tarladan sofraya yaşanan büyük fiyat farklılıklarının giderilmesinde, özellikle son günlerde yoğunlaşan çabaların, alınan tedbirlerin de farkındayız. Her zaman, ilgili bakanlıkların, kurum ve kuruluşların sorunların çözümüne yönelik her adımını sonuna kadar destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz.

Kısa, orta ve uzun vadeli alınacak tedbirlerle bütün sorunlarımızın çözülebileceğine yürekten inanıyor, tüm taraf ve paydaşların aynı amaç doğrultusunda çalışmalarının önemine bir kez daha dikkati çekmek istiyorum.

Özellikle, yaptığımız çalışmalar dolayısıyla fiyat farklarının kamuoyunda yoğun şekilde gündeme gelmesi ve tartışılmasının, sorunların çözümü açısından bir dönüm noktası olacağına da inanıyorum.”