Ordulu iş insanı ve fındık ticareti yapan İdris Altunel, son dönemde fındık fiyatlarındaki dalgalanmaların hem üreticiyi hem de ihracatçıyı zor durumda bıraktığını belirtti. Altunel, Mayıs ayında yaşanan don olayı nedeniyle arz-talep dengesinin bozulmasının fiyat artışını doğal kıldığını ifade etti.
Ancak döviz kurundaki baskı nedeniyle Türk lirası üzerinden oluşan fiyatların dünya piyasalarında karşılık bulmadığını vurgulayan Altunel, bunun Avrupa’daki alıcıları daha uygun fiyatlı alternatiflere yönelttiğini ve Türk fındığının pahalı kaldığını söyledi.
Altunel, yüksek faiz oranlarının ihracatçıların stok maliyetlerini artırdığını, bazı sektör temsilcilerinin ise piyasayı manipüle eden açıklamalarla fiyatları yapay şekilde yükseltmeye çalıştığını dile getirdi. “Bu durum üreticiyi de yanıltıyor. Yüksek fiyat beklentisiyle ürününü depolayan üretici, kalite sorunları nedeniyle ciddi randıman kayıplarıyla karşı karşıya kalıyor” dedi.
Altunel, fındığın Türkiye için hem ekonomik hem de stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, “Kısa vadeli çıkarlar uğruna manipülasyonlara alet edilmemeli. Hem üretici hem de ihracatçı sürdürülebilir kazanç elde etmeli” uyarısında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: