Ordu'da efsane oldu...Vasiyet Gölü'nde define mi var?

TAKİP ET

Ordu Ulubey Kurşunçalı Ormanları içerisinde bulunan Vasiyet Gölü'nün altında define mi var? Vasiyet Gölü efsanesinde bu defineden bahsediliyor.

Ulubey ilçesinin merkezine 7 kilometre mesafedeki Sayacabaşı Mesire Yeri ile bilinen Yeni Sayaca Mahallesi’nin yanında Kurşunçalı Ormanları adında güzel bir orman vardır. Bu ormanın içinden aynı adla bir dere akar. Bu dere daha aşağıdaki  Tepeköy Mahallesi sınırları içinde ufak bir göl oluşturur. Bu göle ise “Vasiyet Gölü” denir.  


İşte bu gölle ilgili yöre halkının anlattığı bir efsane vardır. Bu efsane şu şekildedir: 
Bu bölgeler henüz Türkler tarafından ele geçirilmeden önce burada yaşayan  Bizanslıların bir kralı varmış. Bu kral çok kudretli ve zengin bir kralmış ancak her ne kadar güçlü olsa da malının mülkünün birileri tarafından elinden alınacağının korkusunu her gün yaşarmış. Bu nedenle hazinesini korumak amacıyla aklına bir fikir gelmiş.  O bölgedeki dağı, taşı, ormanı, mağaraları bir bir dolaşmış ve sonunda Kurşunçalı Deresinin göl oluşturduğu yere gelmiş. “İşte, tam burası istediğim gibi bir yer. En iyisi buraya hazinemi saklayayım. Burada onları kimse bulamaz.” demiş. 


Adamlarını hemen derenin yönünün değiştirilmesini emretmiş. Adamları derenin yönünü değiştirince gölün olduğu yere hazinesini gömdürmüş. Ardından suyun akarını tekrar eski yerine bıraktırmış. Hâliyle hazinenin gömüldüğü yerin üzeri göl olmuş. Sonra da eşine bu gölün altında hazinesinin olduğunu ve kendisinin ölümünden sonra onları almasını “vasiyet” etmiş. Böylelikle bu gölün adı “Vasiyet  Gölü” olarak kalmış. 

Yıllar yılı dilden dile, kulaktan kulağa anlatılan bu efsane nedeniyle bu gölde defineciler gizli gizli hazine aramış ama hiçbir husus bulamamışlardır.


Kaynak/ Erol Akkuş- Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler EnstitüsüTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi