Doğrudan gelir desteği 2017 ödemeleri için başvurular başladı. Çiftçiler gelir desteğini almadan Ziraat Odaları ve Tarım İl Müdürlüklerine adeta haraç veriyor. Fındık para etmeyince zaten perişan olan fındık üreticinden doğrudan gelir desteği başvuruları sırasında ücret alınamaması isteniyor.
ZİRAAT ODASI AİDAT PARASINI ALMADAN İŞLEM YAPMIYOR
Çiftçinin kuruluşu olan fındık fiyatları yerlerde sürüklenirken sesi dahi çıkmayan Ziraat Odaları, doğrudan gelir desteği ödemelerini fırsata çeviriyor. Ziraat Odaları üreticinin işlemini yıllık aidat parasını almadan yapmıyor.
Daha önceki yıllarda başvurular sırasında Ziraat Odalarından işlem yapma zorunluluğu bulunmuyordu.
Henüz doğrudan gelir desteğini cebine koyamayan üretici Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleirne gittiğinde yine ücret veriyor. Devletin kurumu rutin yapması gereken iş karşılığı üreticiden evrak başı para alıyor. Tarım İl Müdürlüklerinde destek alan her çiftçinin kaydı bulunurken neden halen çiftçiyi Ziraat Odalarına yönlendirdiği bilinmiyor.
Üreticinin başvurum kabul olmaz düşüncesiyle sesi çıkmıyor.
GÖZLER FAKIBABA’DA
Fındık konusunda şimşekleri üzerine çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın bu konuya el atıp, başvurular sırasında Ziraat Odalarından evrak onaylatmayı kaldırıp bürokrasiyi azaltması, Tarım İl Müdürlüklerinde neye karşılık alındığı bilinmeyen evrak ücretlerini de kaldırması isteniyor.
Bu ücretlerin kaldırılması halinde çiftçiye maddi destek sağlanmışta olacak.



Yorumlar
Kalan Karakter: