Ordu Fatsa İlçe Tarım Müdürlüğü, Kahverengi Kokarca ile mücadelenin nasıl yapılması gerektiği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys.) istilacı ve polifag bir türdür.
Uzakdoğu (Çin, Japonya, Kore, Tayvan) orjinlidir.
A.B.D.’de, Avrupa’da, Rusya’da ve 2017’de Ülkemizde görülmüştür.
Dünya’da 300’ün üzerinde kültür bitkisinde/meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zarar yapar.
Yaşam süresi 1 yıl olup, ülkemizde 1 dölde yaklaşık 200 civarı yumurta bırakabilmektedir.
Nisan-Eylül arası AKTİF, Eylül-Nisan arası PASİF durumdadır.
Pasif dönemi kapalı yerlerde (ev, çatı, baca, depo, odunluk, ambar vb.) geçirir.
Evlerde beslenmez, üremez ve insanlara zararı yoktur.
14 ºC’de kışlaklardan çıkmaya, 17 °C’nin üzerinde bitkilerde beslenmeye başlar.
Ergin uçuşu yoluyla günde 2 km yol alabilir.
KIŞLAKTA MÜCADELE
Kahverengi Kokarca, havaların soğumasıyla birlikte Eylül-Nisan ayları arası dönemde kışlaklara çekilmektedir. Kahverengi kokarca evlerin çatı, baca, odunluk, depo, ambar gibi kapalı yerlerinde kışlamaktadır.
Kahverengi kokarca ile en kolay mücadele kışlak giriş ve çıkışlarında dağılmalarına izin vermeden süpürülerek toplanıp imha edilmesidir. Toplama elle veya elektrikli süpürge yardımıyla yapılabilir. Toplanan böcekler mutlaka imha edilmelidir.
Yoğunluğun fazla olduğu alanlarda Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen biyosidal (halk sağlığı) ilaçları kullanılabilir.
ARAZİDE MÜCADELE
Kahverengi kokarca, hava sıcaklıklarının 17 °C’ye ulaşmasıyla birlikte gün ışığına bağlı olarak bitkilerde zarar yapmaya başlarlar.
Fındık bahçelerinde ; Mayıs ayından itibaren 3️ kez ilaçlı mücadele yapılmalıdır.
Mayıs ayındaki 1. İlaçlama fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ilaçlamasıyla aynı döneme denk gelmektedir.
Kahverengi kokarca’ya karşı doğru zamanda, doğru dozda ve toplu olarak ilaçlama yapılması mücadelenin başarısı için oldukça önemlidir.
Bakanlığımız tarafından kahverengi kokarca'ya karşı biyolojik mücadele (samuray arısı) ve biyoteknolojik mücadele (tuzak) çalışmaları devam etmektedir.
Fındıkta kahverengi kokarca mücadelesi için, ruhsatlı bitki koruma ürünleri (zirai ilaç) bulunmaktadır. Yetkili bitki koruma ürünü bayilerinden temin edebilirsiniz.