Fındık fiyatlarında akıl almaz bir dalgalanma yaşanıyor. Sezon başında fırtına gibi yükselen ve üreticinin yüzünü güldüren fiyatlar, son 2,5 ayda tam 100 TL geriledi. Piyasadaki bu sert düşüşün arkasında büyük oyunlar olduğu ileri sürülüyor.
Bu sezon ziraî don başta olmak üzere çeşitli olumsuzluklar nedeniyle fındık rekoltesi düşük gerçekleşti. Tahminler 350 bin ton civarında. TMO, levant kalite için 195 TL, Giresun kalite için 200 TL fiyat açıklamıştı.
Rekoltenin düşük olacağı haberleri üzerine serbest piyasada fiyatlar hızla yükseldi. Bir ay içinde levant kalite fındık 340 TL seviyesine kadar çıktı. Hatta sektörde 400–500 TL seviyelerinin bile telaffuz edildiği bir dönem yaşandı. Bu nedenle birçok üretici fındığını satmayıp fiyatların daha da artmasını bekledi.
Ancak ekim ayıyla birlikte piyasa tersine döndü. Fiyatlar düşüşe geçti ve son 2,5 ayda toplam 100 TL gerileyerek 240 TL bandına kadar indi. Rekolte düşükken fiyatların bu kadar aşağı çekilmesi hem üretici hem de piyasa uzmanları tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor.
Sektörde hâkim olduğu iddia edilen tekel firmaların fiyatları baskıladığı yönündeki yorumlar giderek güçleniyor. Büyük düşüşün ardından gözler Rekabet Kurumu’na çevrildi. Kurumdan konuyla ilgili bir açıklama ve olası bir inceleme adımı bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: