Mersin Milletvekili Perihan Koca, Ordu’nun Aybastı ilçesinde yer alan ve doğal yapısıyla öne çıkan Perşembe Yaylası’nda, Taşzemin Maden tarafından yürütülen maden arama faaliyetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, bölgede yürütülen sondaj çalışmalarının ekolojik tahribat oluşturduğu ve hukuki süreçlere ilişkin ciddi iddiaların bulunduğu belirtildi.
Koca, Taşyapı İnşaat iştiraki olan firmanın faaliyetleri için gerekli ÇED raporu, mera izni ve çalışma izinlerinin bulunmadığı yönündeki iddialara dikkat çekti. Buna rağmen, Devlet Su İşleri tarafından şirketin bölgedeki mendereslerden su çekmesine izin verildiği ve çalışmaların Ordu Valiliği’nin özel izniyle sürdürüldüğüne dair haberlerin kamuoyuna yansıdığını ifade etti.
Önergede, uzman raporlarına göre madencilik faaliyetlerinin Karadeniz Bölgesi açısından geri dönüşü olmayan zararlar doğurabileceği vurgulandı. Mahkemeye sunulan raporlara rağmen firmanın karar beklenmeden kolluk kuvvetleri eşliğinde çalışmalarını sürdürdüğü de dile getirildi.
Milletvekili Koca, Bakanlığa yönelttiği 9 soruda; Perşembe Yaylası ve çevresinde verilen maden ruhsatlarının kapsamı, ÇED süreci, valilik izinlerinin hukuki dayanağı, su kullanım izni, bilimsel etki değerlendirmeleri ve bölgenin korunmasına yönelik atılacak adımlar hakkında açıklama istedi.
Ayrıca, UNESCO Dünya Mirası adaylığı bulunan Perşembe Yaylası’nda madencilik faaliyetlerine izin verilmesinin, Türkiye’nin taraf olduğu kültürel ve doğal mirasın korunmasına ilişkin uluslararası yükümlülüklerle bağdaşıp bağdaşmadığı da önergedeki dikkat çeken başlıklardan biri oldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: