Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin “deniz dolgusu ve kıyı düzenleme” adıyla yürütmek istediği projelerin ÇED uygunluğunu incelemek üzere bilirkişi heyeti sahada incelemede bulundu.
Projeye karşı çıkan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), çalışmaların Ordu’nun doğasına ve suyuna zarar vereceğini belirtti. Dernek adına açıklama yapan Av. Haluk Türkmen, “Rıhtımla Melet Irmağı arasında parça parça dolgu projeleri var. Ordu Büyükşehir Belediyesi, ÇED dosyası hazırladı. Bakanlık olumlu karar verdi. Biz de bu karara karşı iptal davası açtık. Mahkeme keşif kararı verdi ve 7 bilirkişi gelip inceleme yaptı. Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş de tanık olarak dinlendi” dedi.
Türkmen, projeyle kentin doğal yapısının bozulacağını ifade ederek, “Rıhtımdan Düz Mahalle’ye kadar olan alanın dolgusu yapıldı. Teleferiğin önünden Bülbül Deresi’ne kadar yeni dolgular var. Durugöl Parkı hizasından Melet’in batı yakasına kadar dolgu planlanıyor. Melet’in batı yakasında da 560 metrelik mendirek yapılacak. Kamunun faydalandığı bir yeri taşla doldurup yapı yapmak doğal değil. Yürüyüş ve bisiklet yolları zaten var, bunlar bahane edilerek deniz dolduruluyor” ifadelerini kullandı.
CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun ise Durugöl Parkı’nda yaptığı açıklamada, “Eskiden çöplük olan bir alan şimdi hemşehrilerimizin nefes aldığı, doğaya sahip çıkma iradesi taşıyan bir yer haline geldi. Ancak bu güzide alan deniz dolgusu ve mendirek inşası projesiyle talan edilmek isteniyor. 1994’teki sahil yolu projesinde olduğu gibi bugün de sahillerimize, kuş cennetimize, ırmaklarımıza ve denizimize sahip çıkmak zorundayız” dedi.
Bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporun ardından mahkemenin ÇED için ret ya da onay kararı vereceği bildirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: